Blackout: így képzeli el Matovič Szlovákia teljes leállását

jelenlegi helyzetben Igor Matovič (OľaNO) kormányfő szerint már csak 2 módon lehet harcolni a koronavírus ellen: vagy elrendeljük a 65 évesnél idősebb személy teljes karanténját, vagy 3-4 hétre kikapcsoljuk az egész országot, s bevezetjük az úgynevezett blackoutot.

A kormányfő szerint ilyen esetben leállna minden üzem az országban, az utcákon a közrendre a hadsereg ügyelne, s a lakásból például csak azok mehetnének ki, akik kutyát mennek sétáltatni. Hogy hogyan zajlana például az élelmiszerek bevásárlása, azt nem tudta megmondani. Jelezte viszont, hogy a lakosoknak időben szólnának, hogy előre tudjanak élelmiszereket vásárolni, s hogy elkerüljék a tolongást az üzletekben, fokozatosan, ABC-sorrendben engedélyeznék csak a lakosoknak a bevásárlást.

A kormányfő azt szeretné, ha egy, maximum két héten belül megszületne a döntés arról, hogy kikapcsoljuk-e az országot. „Fontos, hogy még a legnagyobb melegek érkezése előtt erre sor kerüljön. S ha kikapcsoljuk az országot, akkor katonai szigornak, abszolút fegyelemnek kell lennie” – mondta a miniszterelnök. A blackout után visszatérhetnénk a hétköznapi életbe, de a higiéniai előírások, mint a boltokban levő vásárlók számának korlátozása vagy a szájmaszkok viselete továbbra is érvényben lesznek. „De legalább fellélegezhetünk majd, mert tönkretesszük a vírust. Ellenkező esetben majd idén télen, vagy jövő ilyenkor irigykedve nézzük majd az olaszokat vagy a spanyolokat, akik visszatérnek majd a normális élethez, és mi továbbra is ott járunk majd, hogy reggelente bejelentem, 3000 tesztet végeztünk és 50 új fertőzöttet találtunk” – mondja a kormányfő.

Azt, hogy a blackout valóban segítene-e, jelenleg senki nem tudja megmondani, a szakértők többsége viszont azon a véleményen van, hogy előbb vagy utóbb ismét visszatérne a járvány, ugyanis egy Európa szívében fekvő államot nem lehet hermetikusan lezárni. Martin Smatana, az IZP igazgatója nem gondolja, hogy a jelenlegi helyzetben megalapozott lenne a még szigorúbb intézkedések bevezetése. Állítása szerint Szlovákiában jelenleg minden olyan intézkedést bevezettünk, amelyek más országokban pozitív hatással voltak fertőzöttek számának visszaszorítására, ezért jelenleg azt kellene megnézni, hogy nem terjed-e a vírus valamilyen rejtett gócpontokban olyan emberektől, akik például külföldről tértek vissza.

Matovič ötletét koalíciós partnerei is ellenzik. Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes szerint a jelenlegi intézkedések nagyon fegyelmezetten betartják az emberek. „A legszigorúbb intézkedések bevezetése nagyon ártana a már így is rossz állapotban levő gazdaságnak, s az emberek lelki állapotának” – állítja Remišová, aki szerint sok olyan ország van, amely sokkal enyhébb intézkedésekkel is sikeresen harcol a vírus ellen, ezért jelenleg inkább arra kellene koncentrálni, hogy radikálisan megemeljük a tesztelt személyek számát .

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek