Bödörék szlovákiai kastélyokban is utaztak

Újabb gyanús ügyek láttak napvilágot a Léva környéki vadászházban titokban készített felvételeknek köszönhetően. A gyanú szerint Norbert Bödör és társai uniós támogatásokkal éltek vissza.

A Denník N hozta nyilvánosságra, hogy Norbert Bödör egyik embere, Peter Brath Nagygyőröd (Veľký Ďur) község közvetlen közelében megszerzett egy 110 éves kastélyt. Az épület felújítására aztán gyanús körülmények között igényeltek 1,1 millió eurót az Agrárkifizető Ügynökségtől (PPA).

Brath 2015-ben tett szert a vadászkastélyra, azzal egy időben, hogy Norbert Bödör nyitragerencséri szomszédja, Ľubomír Jahnátek, egykori smeres mezőgazdasági miniszter egy másik kastély felújítására szeretett volna állami támogatást szerezni. Attól az intézménytől, amelyet miniszterként ő felügyelt.

Az új kormányban azonban a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) leállította a dotáció folyósítását.

A támogatást Bödörék egy szokatlan jogi lépéssel a nagygyőrödi kastélyra irányították át. A kastély melletti vadászterületet pedig Norbert Bödör vette bérbe. Itt található az a vadászház, amit lehallgatott a rendőrség és ahol Robert Fico (Smer), Robert Kaliňák (Smer), Norbert Bödör apja, Miroslav Bödör, Marek Para ügyvéd, valamint Tibor Gašpar fia, Pavol Gašpar találkozgatott.

A két kastéllyal kapcsolatos támogatások ügyében Veronika Remišová (Za ľudí) jelenlegi miniszterelnök-helyettes még 2018-ban feljelentést tett. Az ügy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökséghez (NAKA) került, de amikor kiderült, hogy Smer–SNS–Híd-kormány leköszön, hirtelen leállították a nyomozást.

Remišová most arra szólította fel Maroš Žilinka főügyészt, vizsgálja ki az eseteket.

Forrás: ujszo.com, dennikN

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek