Bódultan, jogsi nélkül sodorta el a rendőrt, akár 5 évet is kaphat

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a 24 éves borsodi férfi ellen.

A vádirat lényeg szerint az elkövető 2020 júliusában vezetői engedély nélkül, bódult állapotban közlekedett személygépkocsijával Miskolcon, amikor a rendőrök felfigyeltek a járműve rossz műszaki állapotára. A nyilvántartásban történő ellenőrzés során a járőrök megállapították, hogy az autónak nincs érvényes kötelező felelősségbiztosítása, ezért szolgálati gépkocsival követni kezdték és megkülönböztető fényjelzéssel, valamint a fényszóró többszöri felvillantásával jelezték intézkedési szándékukat.

A férfi ezt észlelve sebességét növelve menekülni kezdett, a rendőrök megkülönböztető fény- és hangjelzés használatával követték, végül egy zsákutcába jutottak. Mivel az elkövető nem tudott tovább menekülni, megfordult, eközben rendőrök megálltak a férfi gépkocsijával szemben, mindketten kiszálltak a rendőrautóból és annak ajtajait nyitva hagyták, hogy ezzel is lezárják a menekülési útvonalat.

Az egyik rendőr elindult az elkövető gépkocsija felé és felemelt bal kezét a férfi felé tartva hangosan többször felszólította, hogy álljon meg. Amikor a rendőr odaért a gépkocsihoz és bal kezét a motorháztetőre tette, az elkövető hirtelen nagy sebességgel elindult és elsodorta a rendőrt, akinek a könyöke a gépkocsinak ütődött.

Ezután a férfi menekülése során nekihajtott a rendőrautó nyitott állapotban lévő jobb első ajtajának, majd egy kereszteződéshez érve bódultsága és túlzott sebessége miatt felhajtott a járdaszigetre – ahol nekiütközött egy oszlopnak –, majd egyenesen tovább haladva az útpadkán állt meg. Az elkövető üzemképtelenné vált járművét hátrahagyva gyalogosan menekült tovább, de a rendőrök hamar elfogták.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség a letartóztatásban lévő, büntetett előéletű gyanúsított ellen közúti veszélyeztetés, hivatalos személy elleni erőszak bűntette, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat, aki tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A nyomozó ügyészség vádiratában – az előkészítő ülésen történő beismerés esetén – azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat 5 év börtönbüntetésre és 6 év járművezetéstől eltiltásra.

ugyeszseg.hu


Hasonló cikkek