Terek, emberek történetek: Boráros tér, Budapest

Boráros János, a Városliget szellemi atyja – Boráros tér, Budapest

Boráros János

A Boráros tér nevét legtöbben a téren felállított boroshordókkal körbevett, sörpocakos férfit ábrázoló szoborcsoporthoz kötik. Ez azonban tévedés. A tér, mely Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja, Boráros Jánosról kapta a nevét, a város egykori főbírájáról, későbbi alpolgármesteréről, aki egész életét és vagyonát a város fejlődésének és a polgárok boldogulásának szentelte.

Boráros János 1756-ban született Pesten, görög felmenőkkel büszkélkedő kereskedőcsaládba. Felnőttként politikusi pályára lépett. 1785-ben városi tanácsossá nevezték ki. Később főbírói, majd helyettes alpolgármesteri tisztséget is betöltött a városban.

1808-ban József nádor létrehozta a Szépítő Bizottmányt, melynek az volt a célja, hogy az egyre szaporodó építkezések nyomán megszülető épületek városrendezési szempontból átgondolt, egységes képet alkossanak.  A Bizottmány áldásos munkája nyomán bontották le a még mindig álló, de romos állapotban lévő városfal jelentős részét, mely még a törököktől óvta a várost, és számos egyéb mellett a Városliget is ebben az időben kezdte felvenni mai feladatát. Boráros János volt az, aki 1794-ben a Bizottmány tagjaként felvetette, hogy a közkedvelt, pihenésre, kirándulásra használt területet alakítsák ki mulató- és üdülőhellyé. Javaslatát látszólag lelkesen fogadták, de amikor csak tehették, hátráltatták a munkálatokat. Az anyagi fedezet előteremtése érdekében József nádor adakozásra szólította fel a polgárokat, ám végül kölcsönt kellett felvenni a tervek megvalósításához. Ironikus módon a későbbi történelmi események során sokaknak éppen a Városliget (vagyis annak területe) nyújtott menedéket több alkalommal is: az 1838-as pesti árvíz idején sokan ide menekültek, akik otthonaikból kiszorultak, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején is itt húzódtak meg az ostrom alá vett város polgárai.

Boráros János a napóleoni háborúk alatt a pesti polgárőrségben ezredesi rangban szolgált. Halála előtt vagyonát jóléti alapítványokra hagyta. Nevét a Ráday utca és a Boráros tér találkozásánál emléktábla őrzi

712px-boraros_boraros4

 

forrás: www.youtube/ferencvárosisetak, mek.oszk.hu, wikipédia.hu

.


Hasonló cikkek