Borsod megyei a legszegényebb falu

Csenyéte lett a legszegényebb magyarországi település a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavalyi évre vonatkozó adatai szerint. Az abaúji régióban található kisközségben 36 ezer forint a havi átlagjövedelem.

 

Csenyétén jelenleg 540-en laknak. Közfoglalkoztatásban 67 embernek tud munkát adni az önkormányzat. Ebben a formában egy évben a férfiak 5, az asszonyok 3 hónapig dolgozhatnak, mert olyan nagy igény van a munkára, hogy cserélni kell a személyeket. A közmunkások nettó bére 52 ezer forint, ám a gyermekes családok kapnak adókedvezményt, így ennél többet visznek haza.

Aki nem dolgozik, csak foglalkozást helyettesítő támogatást, „segélyt” kap, ennek összege 22 ezer 800 forint. Családi házat már 300 ezer forintért lehet vásárolni Csenyétén, ám az ottaniak elmondása szerint, annyira nehezen élnek, hogy sokszor ennivalóra is alig van pénzük.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Nagyhuta településnek sikerült azonban egy pozitív rekordot is felállítani. A zempléni részen található 68 fős faluban, az itt élők 70 százaléka nyújtott be tavaly adóbevallást, ami kiemelkedően magas átlagnak számít. A lakosság fele már nyugdíjas. Sokan az erdőbirtokosság tagjai, így osztalékot kapnak, amit az adóbevallásukban fel kellett tüntetniük. Az aktív munkavállalók közül 8 fő az önkormányzatnál, 3 személy vállalkozóknál, a házi segítségnyújtásban 1, boltban és kocsmában 2, továbbá 2 nagyhutai lakos dolgozik Sátoraljaújhelyen.

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó

Nyitókép: Illusztráció (Miskolc szegénytelepe: a Számozott utcák)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek