Borsodi Fonó lesz a diósgyőri várban

Tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre július 3-án és 4-én a Borsodi Fonó Folkfesztivál. Közel két évtizedes története során a Fonó a népzene rajongóinak találkozóhelyévé vált, és idén visszakerült a régi helyére: a diósgyőri várba.

 

A kétnapos fesztivál középpontjában az autentikus magyar népzene, világzene áll; a koncertek mellett még táncház, népművészeti bemutatók és igazi fesztiválhangulat várja a látogatókat.

Július 2-án, csütörtökön délután Miskolc belvárosában már megkezdődött a ráhangolódás: Barsi Csaba és az Agyagbanda, valamint a Szinvavölgyi Néptáncműhely tagjainak felvonulására került sor a főutcán. A kedvcsináló program részeként megálltak a fontosabb épületeknél, útkereszteződéseknél és egy rövid, táncos bemutatóval hívogatták a gyalogosokat a Borsodi Fonóba.

Pénteken az Avas Táncegyüttes, majd a Kossuth-díjas Csík Zenekar lép színpadra. A fesztivál először köszönti a kétszeres platinalemezes Ocho Macho formációt, a világzenét pedig ezen a napon Miqueu és Baltazar Montanaro képviseli, akik dalaikban ötvözik a mediterrán, a közép-európai és a keleti zenéket.

Szombaton a Szinvavölgyi Néptáncműhely, a NOX-ból ismert Péter Szabó Szilvia, majd Szalonna és Bandája, a Bohemian Betyars és a Gypo Circus fellépésére kerül sor. A Fonóról nem hiányozhatnak a miskolci zenekarok sem, hiszen a fesztiválnak az is feladata, hogy a régió népi hagyományait, hagyományőrzőit bemutassa. Az Agyagbanda és a Számadó zenekar mellett koncertet ad az Ildi Rider és a Mintha Zenekar.

A kicsiket Manó Fonó, népi játszótér, kismesterségek bemutatója és kirakodóvásár várja, de itt lesz a családok kedvence: a Kiss Kata Zenekar is.

 

Szöveg és fotó: Vona Ildikó

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek