Borsodi szakemberek a kábítószer-fogyasztás ellen

Konferenciát rendeztek Miskolcon – a Kábítószer-ellenes Világnaphoz kapcsolódva – a megyében működő KEF (Kábítószerügyi Egyeztető Fórum) szervezetek. Egy workshop keretében a szakemberek megosztották egymással tapasztalataikat, eredményeiket és megbeszélték a jövőre vonatkozó közös feladatokat.

Az ENSZ 1987-ben jelölte ki június 26-át Kábítószer-ellenes Világnappá. Magyarországon 21 éve tartják meg ezt a napot, ami arról szól: hogyan lehet eredményesen küzdeni a kábítószer-fogyasztás ellen és megvédeni a fiatalokat a drog okozta ártalmaktól? Tavaly kültéri rendezvényeken az ifjúsághoz szóltak, idén pedig a szakemberek gyűltek össze a Miskolci Polgármesteri Hivatal nagytermében egy gondolatcserére lehetőséget nyújtó konferenciára.

A tanácskozás résztvevői

Kiss János alpolgármester köszöntő szavai után Fehér Annamária, a Gyermek Egészségügyi Központ főorvosa a gyermekkori droghelyzetről és a prevenció lehetőségéről tartott előadást. Összegezte a négy évvel ezelőtt – orvosok, pedagógusok, szülők, rendőrök bevonásával – indított megelőző program eredményét. A főorvos asszony tapasztalatai szerint pozitív változás történt. Úgy látja: a beszélgetések hatására a fiatalok, még ha kábítószerhez is nyúlnak, már tudatosabban teszik. Tudják, hol a határ és mernek segítséget kérni egymástól, szüleiktől, tanáraiktól. Kevesebb olyan esettel találkozott, amikor az intenzív osztályra kellett felvenni az adott fiatalkorút.

Dr.  Fehér Annamária előadást tart

Koós Tamás, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, és a Gyermekpszichiátriai projekt szakmai vezetője egy hatmilliárd forint keretösszegű EFOP-pályázatról tájékoztatta a jelenlévőket. 13 helyszínen történik majd infrastrukturális fejlesztés. Miskolcon, a megyei kórház Csabai kapui intézményének jelenlegi pszichiátriai osztályának közelében építik meg az önálló épületet, ahol kialakítanak egy 15 ágyas aktív gyermekpszichiátriai osztályt, ami itt, helyben segíti a mentális állapotuk miatt kórházi ápolásra szoruló gyerekek, fiatalkorúak ellátását, és a jövőben nem kell majd ezért Debrecenbe utazniuk.

Jelenleg a tervezési munkák végén tart a projekt. Reményeik szerint a kivitelezés már idén elkezdődik, az infrastruktúra teljes átadása pedig 2019 végére, 2020 elejére várható.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek