Botanikai szenzáció: virágzik az agávé Miskolcon

Agávé növények Miskolc központjában / PTV Fotó: Vona Ildikó

Ritkaságnak számít Magyarországon az a Mexikóban őshonos növény, ami Miskolc belvárosában, a Szeles utcában lévő virágkereskedés udvarán néhány napja virágozni kezdett. Az agávé kaktusz érdekessége, hogy 40 évig tartó élete folyamán csupán egyszer bontja ki bugavirágzatát, utána szinte azonnal el is pusztul.

Az épületek fölé magasodó­ ­- mostanra 6 méter magas – agávé még 10 centiméteres sarjként került a cég tulajdonába 40 évvel ezelőtt. Azóta gondozzák, nevelik, és a vállalat vezetője, Bernáth László József azt is elárulta az újságíróknak, hogy a növény nem bírja a hideget, ezért a legnagyobb feladatot számukra az átteleltetés okozta.

„Miskolc agávéja” május elején kezdte növeszteni többméteres szárát, amin aztán kifejlődtek a felső ágak, megjelentek a bimbók, majd az alsó részén nyitogatni kezdte virágait. Alulról felfelé fog haladni a virágzás, ami körülbelül 3 hétig tart. A teljes pompa után az alja fokozatosan elszárad, és az egész növény teljesen tönkremegy.

A miskolci nagy agávé bugavirágzata / PTV Fotó: Vona Ildikó

Százéves aloé néven is szokás emlegetni az agávét, mivel csak „minden száz évben” virít. Legtöbb faja a tropikus Mexikóban él. Az aztékok szent növényként tisztelték, mert vastag, húsos levelei cukros nedvet rejtenek, ami tápláló, így betegeknek adták. Európába a 16. században került haszonnövényként.

Agávé virágzása 2014-ben a Nyíregyházi Állatparkban / MTI Fotó: Balázs Attila

Magyarországon ritkaságnak számít, de azért létezik belőle néhány példány. Legutóbb 2014-ben fordult elő, hogy a Nyíregyházi Állatpark Trópusi Házának agávéja ki tudta bontani pompázatos virágkoronáját. A miskolci növény még körülbelül 2 hétig virít, utána elpusztul. Az utánpótlásról már gondoskodott a tulajdonos: a virágzó agávé mellé kitettek egy 10 éves növényt. Annál is lehet már sarjakat látni, ezeket leválasztják, szétültetik, és idővel azok is virágozni fognak. Arra azonban még 30 évet várni kell.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek