Botrányos pályázat után kaphat új igazgatót az észak-komáromi Jókai Színház

Már kiválaszthatták a Komáromi Jókai Színházat 2004 óta igazgató Tóth Tibor utódját. A pályázati bizottság meghallgatta a 2 pályázót, döntött, de a döntést titkosította. A parlamenti választás előtt már nem lesz kinevezve az új igazgató akkor sem, ha a testület a két jelentkező – Gál Tamás és Fabó Mária – egyikét javasolni fogja igazgatónak.

A színház fenntartója Nyitra megye önkormányzata, a pályázatot még 2019 decemberében írták ki. A pályázati bizottságban csak egy szakember ült, az elvileg szakmai alapon működő bizottságban politikusok és hivatalnokok hozhatnak döntést. A színházat sem a társulat tagja, hanem a gazdasági részleg alkalmazottja képviselte.

Az önkormányzat már október 14-én leváltotta posztjáról Tóth Tibor korábbi igazgatót, ám a régi igazgatót, ugyanazzal az október 14-i határozattal kinevezték ideiglenes vezetőnek az új igazgató megválasztásáig, legfeljebb 6 hónapig. Ugyanez a határozat döntött arról is, hogy pályázatot kell kiírni az igazgatói posztra, és kinevezte a pályázati bizottságot is.

A pályázatot tehát csak a határozat után másfél hónappal, december 2-án írták ki, meglehetősen rövid határidővel: a pályázóknak december 13-ig kellett leadniuk jelentkezésüket. 10 nap alatt szinte lehetetlen feladat egy komplex pályázatot elkészíteni egy színházigazgatói posztra. A megye mindössze két feltételt támasztott a pályázókkal szemben: egyetemi végzettség – bármilyen – és 5 év szakmai tapasztalat a kultúra területén vagy 3 év irányítási tapasztalat, ugyancsak a kultúra területén.

Az is furcsa, hogy a Jókai Színház igazgatói posztját egy pályázatban hirdették meg 9 másik megyei fenntartású kulturális intézmény igazgatói posztjával, például a komáromi Duna Menti Múzeum vagy az ugyancsak komáromi Szinnyei József Könyvtár igazgatói posztjára, de a nyitrai Nyitra Menti Múzeum vagy a nagytapolcsányi múzeum igazgatói posztjára is itt kerestek embert. A felhívásban ugyan nem szerepel, de a már említett októberi önkormányzati határozat kinevezte a pályázati bizottság tagjait is, habár név szerint csak néhányat. Ebből derül ki az is, hogy ugyanaz a pályázati bizottság hallgatja meg a pályázókat és tesz ajánlást a megyei közgyűlésnek, több, eltérő területen működő intézmény esetében. 

A szakmai szempontok képviseletét a Pozsonyi Nemzeti Színház igazgatója Peter Kováč vállalta, aki a Jókai Színházzal és a szlovákiai magyar színjátszással is szoros kapcsolatot tart fenn. Kováč azonban csak a kulturális minisztérium sürgetésére került a bizottságba. Jogilag ugyan nem lehet megkérdőjelezni a bizottságot, hiszen az összeállítás az önkormányzat hatásköre, de a tagok legalább felének a szakmát kellett volna képviselnie.

Kifogásolja a pályázat lebonyolítását és a bizottság összetételét Rigó Konrád (Híd) kulturális államtitkár is. „Nincs rendszerszinten megfelelően szabályozva az igazgatóválasztás, nincs depolitizálva a folyamat, az igazgatókat nem kötelező szakmai alapon kiválasztani.” – mondta Rigó.

Nagyszombat megyében egy 11 tagú, nemzetközi bizottságot állítottak össze, a 11 emberből 7-en képviselték a szakmát, közülük ketten a társulatot. Két tag külföldről érkezett: a pályázatok elbírálásában részt vett Martin Glaser, a Brünni Nemzeti Színház és Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója is. Nagyszombatban tehát nem volt gond, hogy egy magyar is beleszól a szlovák színház igazgatójának kiválasztásába. Sőt, volt még egy magyar tagja a bizottságnak, a megyei önkormányzat részéről Pék László (MKP), a megye kulturális bizottságának elnöke ült a testületben.

Forrás: parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek