Botticelli árverésre indított festménye egy kis képet rejt önmagában

Az itáliai reneszánsz mesterének Fájdalmas ember című festménye évszázadokig rejtve maradt a nagy közönség előtt.

Az 1500-as években készült festmény, a 19. század óta ezidáig magántulajdonban állt, így szakértőknek lehetőségük sem volt közelebbről is megvizsgálni. A műalkotást most Sotheby’s januári árverésre bocsájtották, ahol a leütés 40 millió dollárról indul.

Ez alatt az idő alatt, egy szakértő máris kiszúrt valami érdekeset a festményen. Chris Apostle, a Sotheby’s vezető alelnöke és a régi meseterek festményeinek vezetője, egy furcsasárga lett figyelmes. Botticelli ererdetileg egy Madonna kompozíciót kezdett felvázolni, ahol a Mária a kis Jézus fejét saját arcához simítja, ringatja.

Ha a festményt fejjel lefelé megfordítják, és infravörös fényben nézik, a görög ikonokból átvett „gyöngédség Madonnája” típus észrevehetően kirajzolódik. Az alárajzolás akkoriban nem volt egyedi eset, hiszen a táblákat amikre festettek rendkívül drágán tudták csak a művészek beszerezni.

A táblák értékes árucikkek voltak a reneszánszban, érthető, hogy Botticelli nem akarta, hogy kárba vesszen a vászon, csak azért mert elvetette az előző kompozíció ötletét. Fogta és megfordította a táblát és megalkotta rajta a mostani lenyűgöző alkotást.

A fejjel lefelé fordított képen a piros körvanalak jelölik Mária és kis Jézus alakját


Hasonló cikkek