Bővíti gyártókapacitását a Kayakfirst Kft. Szegeden

Uniós és hazai támogatással bővíti kapacitását a kajak-kenu sport beltéri imitálására alkalmas sporteszközöket gyártó Kayakfirst Kft. Szegeden – tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

A 2023 első negyedévére elkészülő, 300 millió forintos beruházáshoz a vállalkozás 209,2 millió forint, feltételesen visszatérítendő támogatást nyert el. A fejlesztéssel az eddig jórészt alvállalkozók bevonásával tevékenykedő, saját üzemi keretein belül leginkább csak összeszerelést végző cég a tevékenysége szempontjából legfontosabb megmunkáló eszközök beszerzésével jelentős lépést tehet a stratégiai önállósága irányába.

A beruházástól alacsonyabb egységköltségű gyártást és a termelékenység növekedését várják, ami hozzájárul a cég eddig is meghatározó – az értékesítés mintegy 95 százalékát jelentő – exportjának bővüléséhez. A vállalkozás szegedi telephelyén a fenntartható működést segítő megújuló energiát felhasználó hűtő-fűtő rendszert is telepít.

A céget Weimper József alapította, aki maga is aktív kajakos. Az általa kifejlesztett eszköz kisebb helyigényű, az edzés során a valósághoz közeli vízfogás érzetét imitálja és érintőképernyős kijelzője könnyen kezelhető.

A kifejlesztett ergométer a kenu, a sárkányhajó és SUP sportágak gyakorlására egyaránt alkalmas, azt már 60 országba exportálják, felhasználói között számos olimpiai és világbajnok versenyző van, köztük Kopasz Bálint Tokió K1 1000 méter olimpiai bajnoka vagy Kiss Péter Tokió KL1 200 méter paralimpiai bajnoka.

A cég által évente legyártott, mintegy hatszáz sporteszköz 40 százalékát viszonteladók értékesítik tovább, ugyanekkora részt tesznek ki a vevők közül a magánszemélyek, míg 20 százalékot szövetségek, sportegyesületek. Weimper József bízik benne, hogy a beruházás elkészültével és az ukrajnai háborús válság lezárulásával vissza tudnak térni a korábbi évek kétszeres, háromszoros növekedéséhez.

A cégalapítóhoz befektetőként 2016-ban a Prosperitás Proseed Közös Magvető Kockázati Tőkealap, valamint 2018-ban a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap csatlakozott. A cég értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban csaknem 305 millió forint volt, az előzetes adatok szerint tavaly ezt mintegy 330 millió forintra növelte. A cég 2020-ban 12,6 millió forint adózott eredményt ért el.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek