Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális szövetség elnöke reméli, hogy nem lesz aránytalan a kárpátaljai magyarok mozgósítása

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Brenzovics László azt reméli, hogy a kárpátaljai magyarok behívása az ukrán hadseregbe a január 20-án kezdődő újabb részleges mozgósítás során – a tavalyihoz hasonlóan – nem lesz aránytalan. 

    Brenzovics László, aki az ukrán parlament képviselője is egyben, Ungváron elmondta, hogy a kijevi parlament Petro Porosenko ukrán elnök rendelete alapján szavazta meg az Ukrajna-szerte összesen 50 ezer, Kárpátalján pedig háromezer személyt érintő részleges mozgósítást. Hozzátette: mind Sztepan Poltorak védelmi miniszter, mind Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) elnöke azt ígérte, ezúttal csak olyan 20 és 60 év közötti személyeket fognak behívni a hadseregbe, akik korábban már teljesítettek katonai szolgálatot, vagy a haderő számára szükséges szakmával, szakképesítéssel rendelkeznek, illetve tartalékos tisztek. Ígéret van arra is – folytatta –, hogy a behívottakat megfelelő módon kiképezik és felszerelik.
Brenzovics László kifejtette: a részleges mozgósítás elrendelése rendkívül nehéz és súlyos, az ország életét jelentős mértékben befolyásoló döntés, amelyre azért volt szükség, hogy újakkal válthassák fel azokat a csapatokat, amelyek közel egy éve harcolnak a kelet-ukrajnai, úgynevezett terrorellenes övezetben.
A kérdésre, hogy hány kárpátaljai magyart érinthet a mozgósítás, a KMKSZ elnöke kifejtette: nem tudható pontos adat, mert a behívás sok tényezőtől, például az egészségi állapottól, szakmai képesítéstől, családi állapottól függ. Hangsúlyozta: “remélem, hogy a kárpátaljai magyarok behívása az ukrán hadseregbe az újabb részleges mozgósítás során a tavalyihoz hasonlóan, ezúttal sem lesz aránytalan”.
A magyar képviselő, aki nem szavazta meg a mozgósításról szóló elnöki rendeletet, sajnálatosnak nevezte, hogy nem történnek megfelelő lépések a béke irányába, jóllehet ezt a konfliktust – mint fogalmazott – szerinte és mások szerint sem lehet fegyveres úton megoldani. Úgy vélte, a világ közvéleményének rá kellene bírnia a szemben álló feleket arra, hogy megállapodjanak a békében, bár szerinte az elmúlt napok eseményei, amikor békés civilek váltak harci cselekmények áldozataivá, azt jelzik, még igen sok a tennivaló ezen a téren.
Az idei évtől visszaállított sorkatonai szolgálattal kapcsolatban Brenzovics elmondta: a 20 és 27 év közötti fiatalokat érintő sorozást, amelyet az év első negyedében fognak elrendelni, külön kell választani a mozgósítástól. Mint kifejtette, az államvezetés részéről ígéret van arra, hogy a sorkatonák csak kiképzésben fognak részt venni, nem viszik őket a kelet-ukrajnai hadműveleti övezetbe. Hozzáfűzte, problematikusnak tartja a sorozást, mert szerinte Ukrajna gazdasági helyzete olyan, hogy még azokat a csapatokat sem tudják megfelelően ellátni, amelyek Kelet-Ukrajnában harcolnak.
Brenzovics László azt is elmondta, hogy a KMKSZ igyekszik támogatni a hadseregbe tavaly behívott kárpátaljai magyarok családjait. A szövetség gyűjtést szervezett számunkra, és a befolyó pénzt folyamatosan juttatja el mintegy nyolcvan érintett családnak – közölte a KMKSZ elnöke.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek