Brexit – Több mint hatévi mélyponton a brit gyáripar aktivitása

A hétfőn ismertetett legfrissebb mérőszámok szerint második hónapja folyamatosan csökken, és immár csaknem hat és fél évi mélyponton jár a brit gyáripar aktivitása, egyértelműen a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) övező bizonytalanságok hatására.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gazdaság feldolgozószektorának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) júniusban meredeken, az előző havi 49,4-ről 48,0-ra zuhant.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektor aktivitásának gyengülésére utalnak, vagyis a brit feldolgozóipari mutató immár két hónapja az ágazat kibocsátásnak visszaesését jelzi.

A júniusi aktivitási adat 76 havi mélypont: 2013 februárja óta nem volt ennyire alacsony, és ugyancsak 2013 eleje óta nem volt példa arra, hogy két egymást követő hónapban visszaesést jelzett volna ez a gyáripari teljesítménymérő.

A júniusi feldolgozóipari BMI-index hétfői ismertetetéséhez fűzött kommentárjában Rob Dobson, az IHS Markit vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy a brit gyáripari szektor mélyülő aktivitási recessziója az eredeti, március végi Brexit-határidő előtt felhalmozott vállalati raktárkészletek leépítésének eredménye. Ez a folyamat ugyanis egyszerre okozza a termelés és az új megrendelések visszaesését.

A brit feldolgozószektor új megrendeléseinek részindexe júniusban 46,3-ra – 2012 májusa óta nem mért mélypontra – esett az előző havi 48,6-ról.

Dobson szerint a Brexithez kötődő bizonytalanságok és az ezzel járó gazdasági fennakadások az üzleti bizalomra is súlyos teherrel nehezednek: az üzleti szektor derűlátását mérő mutatók a BMI-felmérések eddigi történetének mélypontja felé közelítenek.

Ugyanez látszik a brit gyáripar foglalkoztatási folyamataiban is: az ágazatban harmadik hónapja folyamatos az alkalmazotti állomány leépítése – hangsúlyozta az IHS Markit vezető szakértője.

A brit gazdaság egészének második negyedévéről eddig hozzáférhetővé vált adatok szintén az aktivitás jelentős lanyhulására utalnak.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minapi bejelentése szerint a brit hazai össztermék (GDP) áprilisban 0,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy hónappal korábban. Ez volt a második havi visszaesés a brit gazdaságban egymás után: a GDP-érték márciusban 0,1 százalékkal csökkent az előző haviról.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint a brit autóipar kibocsátási értéke áprilisban drámai mértékben, 24 százalékkal zuhant az előző hónappal összehasonlítva, elsősorban azért, mert sok autógyár a Brexit eredetileg tervezett márciusi végi időpontja utáni bizonytalanságok miatt egyszerűen leállította a termelést.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend szerint március 29-én szűnt volna meg, ám a kilépés feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást a londoni alsóház háromszor is visszautasította.

Ennek nyomán Theresa May miniszterelnök kétszer is kezdeményezte az EU-nál kilépés elhalasztását; a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.

A Bank of England monetáris tanácsa a júniusi kamatdöntő üléshez fűzött elemzésében zéróra rontotta a második negyedévi brit növekedésre adott előrejelzését az addigi prognózisában valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről, szintén a korábbi Brexit-határidők előtti vállalati raktárkészlet-felhalmozás hatásaival indokolva a lépést.


Hasonló cikkek