Brit portál: a világ harmadik legnagyobb minimálbéremelése Magyarországon volt

Hatalmasat nőtt a magyar minimálbér: a Money.co.uk árösszehasonlító oldal legfrissebb kutatásából kiderül, hogy hazánkban a harmadik legnagyobb minimálbér emelkedés ment végbe a világon az utóbbi évtizedben, ugyanis közel 80 százalékos volt a növekmény. A kutatás nemzetközi visszhangot kapott: még egy görög, baloldali portál is elismerte a sikeres magyar intézkedéseket.

Magyarország a minimálbéremelés élvonalában

A brit portál elemzése szerint a legnagyobb minimálbér emelkedés Litvániában ment végbe, ahol az utóbbi évtizedben több mint száz százalékkal nőtt a minimálbér: a balti állam az egyetlen ország a világon, amely 10 év alatt megkétszerezte minimálbérét 2,40 fontról 4,87 fontra. Az ország így most a 17. helyen áll a legmagasabb minimálbéreket bemutató listán.

Litvániát Dél-Korea követi, ahol 82 százalékkal nőtt a minimálbér, Magyarország pedig a harmadik helyen zárt: a portál kiemeli, hogy hazánk a második európai nemzet, ahol az egyik legmagasabb minimálbéremelés ment végbe: a 2011-es 2,47 fontos minimálbér több mint háromnegyedével nőtt, így a magyar állampolgárok ma már jóval több mint 4 fontot kaphatnak.

A magyar minimálbér 2020-ban pedig magasabb, mint a görög vagy a szlovák.

Megdöbbentő: csak a jobboldali kormányok emelték a minimálbér reálértékét 

„Az elmúlt 28 évben 16 év jobboldali kormányzás alatt növekedett a minimálbér vásárlóereje, 12 év baloldali kormányzás alatt csökkent.” 

 

Forrás: mandiner.hu


Hasonló cikkek