Brüsszeli vita: Jourová megint ráolvasott Magyarországra

Mi más lett volna a téma Magyarország kapcsán, minthogy nincs médiaszabadság és egyébként is.

Fontos pillére a demokráciának a média, ezért nem engedhető meg, hogy politikai nyomás nehezedjen rá – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja szerdán.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének a médiaszabadság magyarországi, lengyelországi és szlovéniai helyzetéről tartott vitában Jourová azt mondta, az Európai Bizottság aggályai továbbra is fennállnak a média szabadságának helyzetével kapcsolatban.

Magyarország esetében egyebek mellett aggodalomra okot adónak nevezte, hogy a „független Klubrádió engedélyét nem újították meg”, megkérdőjelezhető okokra hivatkozva. A rádió adása továbbra sem érhető el egy új eljárás lezárultáig – mondta. A cseh biztos reményét fejezte ki, hogy az általános uniós ügyek miniszteri tanácsában hamarosan ismét napirendre kerül a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás, és a tagállamok áttekinthetik a média helyzetével kapcsolatos legújabb fejleményeket.

Jourová Lengyelországgal összefüggésben a bevezetni kívánt reklámadót emelte ki, Szlovéniával kapcsolatban pedig azt, hogy az újságírókat érő szóbeli támadások mellett – szavai szerint – „a kormány megpróbálja aláásni” a nemzeti hírügynökség függetlenségét a finanszírozás átszervezése által. „Az erős vezetők azok, akik elfogadják az eltérő nézőpontokat, megengedik az állampolgáraiknak, hogy informálódjanak, nem pedig azok, akik elhallgattatják a kritikus hangokat” – fogalmazott.

Azt mondta, az Európai Bizottság mindenekelőtt azt tanácsolja az uniós tagállamoknak, hogy javítsák az újságírók biztonsági helyzetét, és lépjenek fel a médiaszereplők elhallgattatására irányuló alaptalan perek megindítása ellen. Kijelentette, a kormányoknak be kell tartaniuk kötelezettségeiket a média szabadságának biztosítására, és egészséges teret kell garantálniuk a médiapluralizmusnak. Hozzátette: az uniós bizottság nem fog habozni, ha fel kell lépnie, mert a nemzeti döntések nem felelnek meg az unió jogszabályainak. Véleménye szerint olyan új uniós eszköz létrehozására van szükség, amely megmutatja, hogy a média a legfontosabb szereplő a demokráciában – tette hozzá az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő a vitában kijelentette: Magyarország, Lengyelország és Szlovénia ellen azért indult hazug, ideológiai alapú támadás, mert ezekben az országokban karakteres jobboldali kormányok vannak. Olyan kormányok, amelyek nem félnek kiállni az értékeik mellett.

A Klubrádió ügyét „mondvacsinált hisztériakeltésnek” nevezte, ugyanis – mint emlékeztetett – a rádióra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más rádióra Magyarországon. Véleménye szerint aggodalomra inkább Niedermüller Péter volt szocialista EP-képviselő, jelenlegi kerületi polgármester lépései adnak okot, aki azért akarja ellehetetleníteni Európa egyetlen zsidó közösségi televíziója, a Heti TV működését, mert az nem hajlandó az ő politikai céljaihoz asszisztálni. „Az EP baloldali frakcióitól ez ügyben nem hallottunk tiltakozó hangokat” – tette hozzá.

A képviselő magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: a magyar baloldal aknamunkájának köszönhetően a teljes európai színtéren megindult a jól ismert rágalomhadjárat. Sajnálatosnak nevezte, hogy Vera Jourová uniós biztos partner az ideológiailag motivált támadásokban, és tényként fogad el a támadásokhoz használt álhíreket.

„Ami itt zajlik, az Európa intézményes megosztása és szétverése. Ha a brüsszeli körökben valakinek nem tetszik a jobboldali kormányzás, antidemokratikusnak nevezik, és jogállamisági problémákat emlegetnek. Minél erősebb, minél bátrabb a szóban forgó kormány, annál inkább támadják” – fogalmazott. Ezek a politikusok a szabadság ellenségeivé váltak, saját véleményükön kívül más álláspontot nem hajlandóak elfogadni – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában azt hangoztatta: az, aki le merte írni, vagy be merte mutatni az igazságot az Orbán-rendszerről, azt mára elhallgattatták. „A magyarok nagy része nem tudhatja az igazságot, mert az Orbán-rendszer pártállami módszerekkel, tudatosan eltüntette a szabad sajtót Magyarországról” – fogalmazott a képviselő.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője beszédében kijelentette, Orbán Viktor tíz év alatt „bedarálta” a magyar médiapiacot, elnémítva a neki nem tetsző véleményeket hangoztató médiumokat. Véleménye szerint a médiát uraló tulajdonviszonyok átláthatóságára van szükség. Arra, hogy Európa fellépjen a médiahatóságok függetlenségéért, továbbá európai szabályozásra a közösségi média védelmében a cenzúrázni akaró, tekintélyelvű vezetőkkel szemben – tette hozzá.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában kijelentette, az elmúlt tíz évben megszűnt a médiapluralizmus Magyarországon. A médiumok magyarországi központosításának célja, hogy hamis híreket közöljenek, hamis narratívát közvetítsenek. Véleménye szerint egy európai szintű, kormányoktól és reklámbevételektől független, minden tagállamban kötelezően működő műsorszóró csatorna létrehozására lenne szükség az objektív információk sugárzására. Egy ilyen médiaszolgáltató a kohéziót erősítené a populizmussal szemben – hangoztatta a képviselő.

Világ tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek