Budapest 2014. Június 16. Szabadságkoncert a Hősök Terén

Két legendás zenekar, az Omega és a német Scorpions adott sikeres koncertet hétfő este a fővárosi Hősök terén. A rendszerváltoztatás 25. évfordulójára szervezett Szabadságkoncert című eseményen hatalmas tömeg előtt játszott a két csapat.

A Hősök tere közepén felállított színpad környéke teljesen megtelt a koncert kezdetére,

Kóbor János Fotó: Koszticsák Szilárd
Kóbor János
Fotó: Koszticsák Szilárd

az emberek az Andrássy úton két utcasarok hosszúságban, keresztben a Dózsa György úton is mindkét irányban hosszan, tömött sorokban álltak. A legtöbben a negyven-ötven év körüliek voltak, de a fiatalabb generáció is képviselői is nagy számban voltak kíváncsiak a Szabadságkoncertre.
Az ingyenes koncertet a rendszerváltoztatás, valamint Nagy Imre és mártírtársai újratemetése 25. évfordulója alkalmából szervezték, a Közös siker című programsorozat keretében.

Elsőként, fél 8 után nem sokkal az Omega lépett színpadra.

Molnár György gitáros és Kóbor János énekes Fotó: Kovács Tamás
Molnár György gitáros és Kóbor János énekes
Fotó: Kovács Tamás

Az immár 52 éves zenekar – ahogy az elmúlt időszakban ez már megszokottá vált – végig nagyzenekarral, a Danubia Szimfonikus Zenekarral és kóruskísérettel adta elő műsorát. Az öt tagot – Kóbor Jánost (ének), Benkő Lászlót (billentyűs hangszerek), Molnár Györgyöt (gitár), Mihály Tamást (basszusgitár) és Debreczeni Tamást (dob) – Szekeres Tamás gitáros, Gömöry Zsolt billentyűs és Szöllősi Kati basszusgitáros egészítette még ki.
A ráadással együtt mintegy egyórás Omega-blokk nagyzenekari bevezető után a Babylonnal kezdődött, ezt az Életfogytig rock and roll követte, majd olyan további nagy slágerek következtek, mint az Éjféli koncert és a Napot hoztam, csillagot. A Fekete pillangó teljes egészében szimfonikus és nagy-kórus változatban hangzott el, majd a végén, a ráadásban a Gyöngyhajú lányt adta elő az Omega.
Az 1962-ben alakult zenekar soha nem játszott korábban ekkora közönség előtt; két évvel ezelőtt, az Omega jubileumi évében szerepelt a tervek között egy Omega-koncert, de az akkor nem valósult meg.

    “Jó estét, Budapest!” – köszöntötte Klaus Meine, a Scorpions énekese a közönséget magyarul

Klaus Meine Fotó: Koszticsák Szilárd
Klaus Meine
Fotó: Koszticsák Szilárd

A német hard rock történetének egyik legfontosabb együttese 21 órakor lépett színpadra és hatalmas formában, elképesztően profi megszólalással rukkolt elő, Rudolf Schenker gitáros virtuóz szólókkal tarkította a számokat, a szintén a hetedik évtizedét taposó Klaus Meine tisztán, dinamikusan énekelt.

Scorpions Fotó: Koszticsák Szilárd
Scorpions
Fotó: Koszticsák Szilárd

A frontember megénekeltette a közönséget, két szám között Nagy Imrét hősként méltatta. A Scorpions tagja Matthias Jabs gitáros, Pawel Maciwoda basszusgitáros és James Kottak dobos is.
A Scorpions eljátszotta mások mellett a The Best Is Yet to Come-ot, a Send Me An Angelt vagy a megasláger Holidayt. Az egymással négy évtizede baráti kapcsolatban álló német és magyar zenekar a végén közösen is előadott néhány számot.

Kóbor János és Klausz Meine Fotó: Koszticsák Szilárd
Kóbor János és Klausz Meine
Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI


Hasonló cikkek