Budapest európai missziót küldene Kárpátaljára

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Brüsszelben kizárták a nemzeti kisebbségeket az európai ügyekből.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra kérte hétfői hágai tárgyalásain Kajrat Abdrahmanovot, az EBESZ új kisebbségügyi főbiztosát, hogy Kárpátalján is állandó jelleggel legyen jelen a szervezet speciális ukrajnai missziója, mert sok esetben a magyarokat fizikailag fenyegető atrocitások történnek ott, az Európai Bizottságnak pedig nem fontos az őshonos kisebbségek felkarolása.

A miniszter a tárgyalások után az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt héten Brüsszelben „rácsapták az ajtót” az Európában élő nemzeti közösségekre. „Az Európai Bizottság világossá tette, hogy Brüsszel számára az illegális migránsok támogatása sokkal fontosabb, mint az európai országokban élő őshonos nemzeti közösségeknek ügyének a felkarolása” – mondta, arra reagálva, hogy a múlt pénteken a bizottság bejelentette, nem irányoz elő új jogi aktusokat a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban.

„Ez gyalázat, ez elfogadhatatlan döntés az Európai Bizottság részéről, éppen ezért nekünk, magyaroknak fontos, hogy más nemzetközi szervezetek figyelmét felhívjuk, és segítségüket kérjük az olyan ügyekben, amikor a határon túl élő magyar nemzeti közösségek jogait megsértik” – mondta Szijjártó Péter.

Jelenleg az EBESZ a kelet-ukrajnai konfliktust ellenőrzi, így az országban már jelen van, tehát csak a mandátumbővítéről kell tárgyalni az ukrán féllel, valamint az EBESZ tagországaival.

 

Külhon | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek