Budapesten és környékén 166 ezer négyzetméterrel nőtt a spekulatív ingatlanállomány

Tavaly a negyedik negyedévben 166 350 négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ingatlanállománya – közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint 2021 végén a teljes modern ipari, logisztikai állomány meghaladta a 2,733 millió négyzetmétert. Kiemelték, hogy a tavalyi kereslet rekord méretű volt, a negyedik negyedévben a teljes bérlői kereslet 237 475 négyzetmétert tett ki, ami 115 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért volumenhez képest.

A keresletet az előbérletek dominálták 49 százalékos részaránnyal, a hosszabbítások a kereslet 27 százalékát, míg az új szerződések ennek a 24 százalékát adták.

Tavaly az utolsó három hónapban a BIEF 32 bérleti szerződést rögzített, amelyek közül öt mérete haladta meg a 10 000 négyzetmétert. A negyedév legnagyobb ügyletei előbérletek voltak: egy a 62 985 négyzetméter nagyságú VGP Park BUD Aerozone épületében, illetve az Inpark Páty épületében 33 110 négyzetméteren.

Tavaly a negyedik negyedév végén 86 760 négyzetméter ipari-logisztikai terület állt üresen, ezáltal 3,17 százalékos volt az üresedési ráta, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévben mért értéknél és 1,2 százalékponttal magasabb egy évvel korábbinál.

A BIEF tagjai: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, ESTON International, JLL és a Robertson Hungary.

Ha tetszett a hír, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek