Budapesten koncertezik az Iron Maiden

Jövő nyáron Magyarországra érkezik a világhírű brit zenekar. Fellépésükre június 9-én a Groupama Arénában kerül sor – amennyiben a koronavírus is engedi.

Az együttes hivatalosan bejelentette a 2021-es Legacy Of The Beast európai turnéja állomásait. Fellépnek többek közt Barcelonában, Lisszabonban, Berlinben, Párizsban, Antwerpenben, Bolognában, Varsóban, Prágában, Zágrábban. A koncertsorozat utolsó szakaszában érkeznek Budapestre, előzenekaruk pedig a Lord Of The Lost lesz.

Eddig 13 koncertet adtak Magyarországon; az elsőt 1984-ben Budapesten, a legutóbbit 2018-ban a soproni VOLT Fesztiválon. A banda énekese, Bruce Dickinson 2019 novemberében szólóban is járt nálunk: a Budapest Kongresszusi Központban egy különleges előadással lépett színpadra, ahol mesélt az életéről, sztorizott és a közönség kérdéseire is válaszolt.

Steve Harris basszusgitáros 1975 karácsonyán alapította az együttest, mely több tagcsere után 1982 és 1986 között ért fel a csúcsra. A The Number of the Beast, a Piece of Mind és a Powerslave albumok meghozták a világsikert. A frontember, Bruce Dickinson 1993-ban kilépett a zenekarból, helyére Blaze Bayley került, aki azonban nem tudott elődje árnyékából kitörni, illetve énekesként jóval szerényebb hangi adottságokkal rendelkezett, amit sok régi Iron Maiden-rajongó nem tudott elfogadni. Az egyre kellemetlenebbé váló helyzetet végül Dickinson 1999-es visszatérése oldotta meg, attól kezdve ismét a régi lendülettel dolgozik és turnézik a csapat. Számtalan elismerést kaptak, 2005-ben bekerült az Iron Maiden a hollywoodi RockWalk halhatatlanjai közé.

Legutóbbi stúdióalbumuk 2015-ben jelent meg The Book of Souls címmel, Bruce Dickinson (ének), Steve Harris (basszusgitár), Dave Murray (gitár), Adrian Smith (gitár), Janick Gers (gitár) és Nicko McBrain (dob) közreműködésével. Az album külön érdekessége, hogy utolsó száma, a 18 perces “Empire of the Clouds” lett a zenekar eddigi leghosszabb dala.

A 2021-es budapesti koncertre a jegyértékesítést egy későbbi időpontban kezdik meg a szervezők. (Kiemelt kép: MTI-fotó/ Beliczay László)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek