Budapesten megtorpant a lakótelepi lakások árának emelkedése

A Duna House az elmúlt időszak tranzakciós adatait vizsgálta a legnagyobb lakótelepeken. Ennek eredményeképp vált láthatóvá, hogy a panellakások jelentős drágulása megállt. A legdrágább lakótelep a fővárosban még mindig a Vizafogó, míg a legolcsóbb a Havanna.

A vizsgált lakótelepek közül az elmúlt fél év adatai alapján 2020-ban is tovább drágult Gazdagrét, Káposztásmegyer és Óhegy, míg stagnáló árakat találhatunk a Vizafogó lakótelepen, a József Attila, az újpesti és a fehérvári úti lakótelepeknél. A füredi úti panellakások és az újpalotaiak minimálisan olcsóbbak lettek, a legnagyobb csökkenés Békásmegyeren volt.

A legtöbb lakótelepen idén már nem változott jelentősen a tavalyi eladási ár, de bizonyos lokációban még néhány százalékos változás megfigyelhető akár fel, akár lefelé mozgó irányokban.

„Az egyes városrészek között még mindig jelentős a különbség, a lakótelepek nagyobb részén viszont a lakások a négyzetméterenkénti 500-600 ezer forint közötti ársávban cserélnek tulajdonost” – mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Arról adott továbbá tájékoztatást, hogy: „a legkedvezőbb árú ingatlantípusnál, a panellakásoknál, mindig látványosabb hatása van az ingatlanpiaci változásoknak”.

A járványhelyzet okozta változások nyomán a lakótelepeken népszerűbbek lehetnek a jövőben a nagyobb életteret biztosító panellakások, és felértékelődik az erkély szerepe is.

A változó árak a befektetők figyelmét is kiérdemelhetik a szakemberek szerint, hiszen a bérleti piacon valószínűleg szintén a kedvezőbb áron kínált lakások iránt lesz nagyobb kereslet a gazdasági változások következtében.


Hasonló cikkek