Budapesten századfordulós játszótér nyílt

Jelenetek a Pál utcai fiúkból, lóvasút, verkli, golyó-automata és különleges mászókák is találhatók a Múzeumkert új játszóterén. A mai gyerekek számára a régi idők hangulatát és játékait idézik modern eszközökkel. 

A Nemzeti Múzeum kertje hatalmas, árnyat adó fáival, üldögélésre csábító padjaival a béke szigetét jelentette a nyüzsgő fővárosban élők generációinak számára.  Ahogyan A Pál utcai fiúk ismert történeteiből tudhatjuk, az mindig is fiatalok egyik kedvenc parkja volt.

Az elmúlt időszakban megújult a Múzeumkert, most már egy játszótér is várja a családokat a Pollack Mihály tér felőli oldalon. A tematikus játszótér jeleneteket villant fel a Pál utcai fiúk, valamint a Muzi című regényből, illetve kialakítása kapcsolódik a magyar történelemhez és a Nemzeti Múzeum történetéhez. Ezeknek a történeteknek a világa hozza el a mai gyerekek számára a régi idők hangulatát és játékait, mindezt a korszerű és biztonságos eszközökkel.

A Múzeumkert játékai a békebeli főváros hangulatát idézik meg a látogatóknak: egy működő kintorna repít vissza bennünket abba a korba, mikor még verklisek járták az utcákat, a gyerkőcöket egy aprócska lóvasúti kocsi csábítja beszállásra a hozzátartozó, hangulatos kis állomásépület mellett, és külön területet alakítottak ki azok számára, akik fel szeretnék eleveníteni a Pál utcai fiúkból is jól ismert játékot, a golyózást – korabeli elnevezésével a gojzizást.

És az sem okoz gondot, ha valakinek a helyszínen jutna eszébe, hogy beszállna a játékba, ám otthon felejtette üveggolyóit, hiszen pótolhatja őket a játszótéren található automatából.

„A Múzeumkert nem egy vasráccsal körülkerített kert, hanem az egész világ, amelynek határa mindenfelől a végtelenség. Nem is Múzeumkert a neve, hanem röviden és mégis messzihangzón: Muzi!” – olvasható a játszótéren Pásztor Árpád, Múzeumkertől szóló, 1930-ban megjelent ifjúsági regényének idézete.

Forrás: jozsefvaros.hu


Hasonló cikkek