Bugár: A választáson az is eldől, „orbanizálódik-e“ az ország

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint az MKP és a Híd egyesülése gyengítette volna a magyarországi kormánypárt, a Fidesz itteni befolyását.

Ezt A TASR-nek adott interjúban jelentette ki a pártelnök, és hozzátette, hogy a két fél együttműködési megállapodását már előkészítették, de az MKP végül elutasította. Bugár szerint az idei parlamenti választáson az is eldől, hogy „orbanizálódik-e” a szlovákiai magyar politikai képviselet.

Végül a Híd az MKDSZ-szel, a Šanca párttal és a Szlovákia Roma Kezdeményezéssel állapodott meg, a párt jelöltlistáján rajta vannak a Szlovákiai Siketek és Nagyothallók Szövetségének képviselői is.

Bugár úgy ítéli meg, hogy az MKP ezzel a döntéssel eldobta a történelmi esélyt. Bugár szerint a megállapodás azt is jelentette volna, hogy megszűnik a magyarországi befolyás. „Ez lehetséges lett volna, ha a küldöttség, amellyel tárgyaltunk, betartotta volna a megállapást. Az MKP elnökétől (Menyhárt József) azt is hallottuk, hogy nem lesz külföldi befolyás, és ők is önálló pártot akarnak. Véleményem szerint ez volt az, ami a leginkább zavarta a Fideszt.” – mondta Híd elnöke, és hangsúlyozta, hogy az MKP nagy nyomás alatt van.

A Híd 5 tárgyalássorozaton vett részt, egyeztetett az MKDSZ-szel, az MKP-val, a Magyar Fórummal és az Összefogás mozgalommal, de az öt magyar párt közös indulásáról szóló megállapodás nem jött létre. Amikor a pártok azt akarták, hogy zárják ki a választás utáni együttműködést az Smer-vel, a Híd Bugár elmondása szerint deklarálta, hogy ki kell zárni az együttműködést az OĽaNO-val is, amit a többiek elutasítottak.

Bugár úgy véli, hogy a Hid preferenciái növekedni fognak, nem fél attól, hogy pártja nem jut be a parlamentbe. Szerinte Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter, a párt listavezetője céltudatos ember és sikereket ért el. „Nem akarom, hogy a választási kampány arról szóljon, kivel találkoztam a Maldív-szigeteken. Inkább a programunkról és Szlovákia fejlődéséről kell szólnia.” – mondta Bugár arról, miért nem ő vezeti a Most-Híd választási listáját.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek