Bugár még a szlovákiai nagyszarvai kastély tulajdonosa?

Az a vállalat, amelynek fele részben Bugár Béla tulajdona, csinos kis kölcsönhöz jutott hozzá. Méghozzá attól a személytől, aki a múltban a Most- Hídnak is folyósított, bár mára már annak nagyságát is elfelejtette. Martin Turček és Monika Radošovská újságírók azt kutatták, ki is segített a Most-Híd vezérének.

A nagyszarvai 16. századi romantikus kastély mellett új modern bungalók épültek, így a kiterjedt kastélyparkkal együtt különleges  szociális intézmény alakult ki, ahol az idősek szívesen átélhetik életük alkonyát. Az idősek az intézményben kiemelt gondoskodáshoz, vagy akár állandó egészségügyi felügyelethez is juthatnak. Az épületben található két ebédlő, fizioterápiás helyiség, kápolna, rendszeres szentmisékkel. Az intézmény képes komolyabb diagnózissal küszködő időseket is ellátni. Reménytelenül telt házas a 121 főt befogadni képes nagyszarvai intézmény, annak ellenére, hogy a havi ellátásért a fizetnivaló 675 eurótól kezdődik.

A nemzeti műemléknek minősített kétszintes kastély tulajdonosa az a Parcus társaság, amelynek társtulajdonosa Bugár Béla. A másik társtulajdonos Ivan Palčo, Vörös Péterrel vezeti azt a Senior Parkot, azt a nonprofit szervezetet, amely bérli a kastély ingatlanjait a Parcustól és üzemelteti a szociális intézményt. Vörös Péter jelenleg a Most-Híd képviselője, aki a múltban Bugár Béla asszisztensekét dolgozott.

A Parcus törzstőkéjét 1 millió euróra jegyezték. A másik társtulajdonos, Ivan Palčo, a pénzügyi beszámoló szerint, 1 259 593 euró kölcsönt adott a társaságnak, Bugár ennél jóval kevesebbet, 586 487 eurót. Viszont megjelenik Ján Genčík is, 541 373 eurós kölcsönnel, aki a beszámoló szerint nem kért kamatokat, annak ellenére, hogy nem jelenik meg a társaság részvényeseként.

Genčík 2014-ben 20 ezer eurót ajándékozott a Most-Hídnak, és előtte a SME napilap szerint 300 ezer eurót kölcsönzött. Az Aktuality megkereste Genčíket, aki hirtelenjében nem emlékezett, hogy mennyit is kölcsönzött a pártnak, illetve eurót avgy koronát még. Genčík azelőtt szerepelt a Dopravoprojekt és a Trajekt társaságokban, amely társaságok összefüggésbe hozhatóak Czucz Istvánnal, a Most-Hídhoz közeli oligarchával.

Genčíknek a Tedak vállalata 790 ezer eurós kölcsönt adott a Dreamcatcher nevű postafiók cégtől. 2016-tól a Parcus társaságban Bugár Béla megbízta Ivan Krivosudskýt, hogy képviselje őt, mint tulajdonost a közgyűlésen. Ivan Krivosudskýt még 2016-ban a Most-Híd jelölte a Transpetrol vezetőjének. Annak a Transpetrolnak, amelynek 49%-át még 2002-ben a Dzurinda kormány adta el az orosz JUKOSZ-nak, és amelyet 2009-ben vásárolt vissza a Ľubomír Jahnátek (Smer) vezette gazdasági minisztérium. Itt azért az Aktuality.sk megemlíti a Gorilla iratokat, melyek szerint a privatizációban jelentős szerepe volt az akkori MKP-nak és Czucz Istvánnak, akinek a províziót kellett volna elosztania az akkori MKP és Malchárek között.

A Most-Híd szóvivője, Debnár Klára válaszolt: Szerinte Bugár Bélának sosem volt gondja nyilvánosságra hozni a vagyoni kérdéseit érintő iratokat, sokszor a törvényi előírásokat meghaladóan is. A legérdekesebb a kutakodásban viszont az, hogy az Aktuality.sk kimutatta a nyilvánvaló kapcsolódást az autópályák nyomvonalát tervező Dopravoprojekt és a Most-Híd között. Így Bugár Béla korábban nagy port kavart telekügyletei esetében is erősödhet a bennfentes információkkal való visszaélés gyanúja.

Forrás: aktuality.sk, ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek