Bűn lesz elénekelni a magyar himnuszt Szlovákiában, és ezt a hidasok is megszavazták

Egy apró módosításnak köszönhetően már egy törvény szankcionálja a magyar himnusz eléneklését mondjuk egy DAC mérkőzésen, egy március 15-i ünnepségen vagy akár egy szentmisén… 

Andrej Danko pártja  február elején törvénymódosítást kezdeményezett, amivel szigorúbb védelmet akartak garantálni az állami szimbólumoknak. Ebbe a tervezetbe sikerült becsempészni egy olyan paragrafust is, ami a nemzeti himnuszok lejátszása mellett azok eléneklését is szabályozza.

Május 15-től büntetendő annak a külföldi országnak a himnuszát elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A törvényszegőket 7000 euróig terjedő pénzbírsággal lehet sújtani.

A SaS frakciójában ülő Ondrej Dostál úgy foglalt állást, hogy a jogszabály új verziója ne legyen annyira merev. Erre válaszolta akkor a törvény egyik beterjesztője, Dušan Tittel (SNS), hogy Dostál valószínűleg még sosem volt focimeccsen a dunaszerdahelyi MOL Arénában. „Ajánlanám, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre, amikor a DAC 9 ezer szurkolója énekli a magyar himnuszt… Nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől.”  Dostál erre válaszul megjegyezte, hogy így elég, ha a DAC mérkőzéseire hivatalos magyarországi delegáció jár majd, és akkor már lejátszható és el is énekelhető a magyar himnusz.

Az eredeti elképzelés szerint a magánszemélyekre is ki lehetett volna róni ezt a bírságot, és csakis az ellenzéki Ondrej Dostál módosító javaslatának köszönhető, hogy ez a passzus kikerült a szigorításból. Így kizárólag jogi személyek – cégek, civil szervezetek, önkormányzatok vagy akár sportklubok – sújthatók pénzbírsággal, amennyiben megszegik az új törvényt.

Az ominózus állami jelképekről szóló törvény módosítását 108-an támogatták, a 13 tagú Híd frakcióból kilencen voksoltak mellette. “Természetesen nem engedjük meg, hogy ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen. A sajnálatos félreértést a lehető legrövidebb időn belül orvosoljuk.” – állt a párt hivatalos közleményében, amiből csupán következtetni lehet arra, hogy a Híd képviselőinek valószínűleg fogalmuk sem volt arról, hogy milyen törvénymódosítást támogatnak.

Forrás: parameter.sk

Fotók: Cséfalvay András – illusztráció


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek