Bűnös, de nem mindenben a volt főügyész

A Főügyészség 3. fegyelmi bizottsága az első vádpont alól felmentette Dobroslav Trnka volt főügyészt, a 2. vádpontban viszont bűnösnek találta őt. 

A bizottság a hétfői ülésen döntött Trnka ügyében. Trnka ellen a Markíza televíziónak adott interjúja miatt indítottak fegyelmi eljárást.
Az első vádpont arra vonatkozott, amit a Marian K.-val folytatott beszélgetését rögzítő felvételről mondott, a második pedig a Jozef Majský szabadon bocsátásáról szóló részre. Ez utóbbi vádpontban bűnösnek mondták ki Trnkát, büntetésképpen a fizetését 3 hónapra 15 százalékkal lecsökkentették.

Jozef Szabó felperes, a főügyész helyettese azonnal fellebbezett. A fellebbezésről a fegyelmi szenátus fog dönteni. A hétfői döntés indoklása szerint Trnka a 2019. október 15-én készült interjúban nem mondott a Marian K. nagyvállalkozóval folytatott állítólagos beszélgetésével kapcsolatban semmi olyat, ami indokolttá tenné a fegyelmi eljárást. Trnka a bizottság szerint nem ismerte el, hogy a vállalkozóval folytatott kommunikáció valódi.

Szabó továbbra is a legszigorúbb büntetés kiszabását követeli. Szerinte Trnkát meg kell fosztani az ügyészi tisztségétől. „Súlyos fegyelmi vétség történt, súlyosan megsértette az ügyészek etikai kódexét is, így viselnie kell a következményeket” – hangsúlyozta.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek