Bűnszervezet és korrupciós lánc jött létre az SNS és a Most-Híd idején a Földalapnál

Az előzetes letartóztatásban lévő Adriana Šklíbová, a Szlovák Földalap korábbi igazgatónője vallomást tett, és elmondta, hogy az előző választási időszak kapcsán felmerült korrupciós ügyek idején a Szlovák Földalap az SNS és a Most-Híd (a Smer két kisebb koalíciós partnere) irányítása alatt állt

Gabriela Matečná (SNS) volt mezőgazdasági miniszter körül egyre fogy a levegő. A Szlovák Földalap korrupció gyanúja miatt őrizetbe vett munkatársainak ügyét az eljáró ügyész bűnszervezet működtetéseként kezeli. Martin Kvietik oligarchán keresztül a hatóságoknak sikerült összekötni a szálakat a Földalap és az SNS között. A korrupciós lánc létrehozása érdekében a gyanú szerint az SNS, amely 2016-tól a mezőgazdasági minisztériumot irányította, és Kvietik döntötték el, kik kerülhettek a tárcához tartozó intézmények vezető pozícióiba. A bűnszervezet fejének Martin Kvietiket tartják.

A nyomozóhatóságok eddigi információit most Šklíbová is megerősítette, ahogy azt is, hogy az SNS közvetlen jelöltje volt a Földalap élére akkoriban.

Šklíbová kinevezése után nem sokkal maga a miniszterasszony jött el az új igazgatónőhöz bemutatkozni és bemutatni több SNS-hez közeli személyt is. Ružena Sabová bírónő az őrizetbe vett 7 gyanúsított mindegyikét előzetes letartóztatásba helyezte, a Földalapnál történteket pedig “törvénytelen ténykedéshez” hasonlította. „Leegyszerűsítve, ha a kérvényező azt akarta, hogy az állami feladatokat ellátó Földalap az ő javára tegyen lépéseket, províziót kellett fizetnie egy, a felfedett törvénysértésekben résztvevő elkötők által megszabott taxa alapján. Csakhogy a Földalap, mint jogi személy törvény szerint nem vállalkozás.” Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csúszópénzek a hivatal struktúráin kívül kötöttek ki és az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a csúszópénzeket az akkor kormányzó pártok finanszírozására használták.

Ezek a pártok a Földalap ügyvezetői posztjaira való jelöléseken keresztül hatalmi befolyást gyakoroltak és a Földalap tevékenységét nyilvánvalóan gazdasági és azzal összefüggő hatalmi-politikai érdekeik érvényesítésére használták fel. A korrupciós ténykedést lehetővé tevő körülmények megváltoztatására nem került sor a 2020-as kormányváltást követően sem.

Az ügyész szerint a helyzet elég egyértelmű, a bűnszervezet célja az volt, hogy pénzre tegyen szert a jutalékokból vagy a földterületből, amelyhez az előre kiválasztott személyek funkcióba juttatása segítette hozzá őket. Főleg Pozsony, Nyitra és Eperjes megyében ténykedtek. A gyanú szerint a bizniszelésből azok a Földalap-alkalmazottak is bevételre tettek szert, akik ráláttak a kérdéses információkra. A pozsonyi központban több ezer eurós jutalékot vehettek fel.

A Šklíbovánál tartott házkutatás során iratokat, jegyzeteket találtak a bűnszervezet működésével kapcsolatban, és előkerült egy excel táblázat is, amelyben a províziók listáját vezették az “ügyfél” és dátum szerint.

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás:  KÖRKÉP.SK

Nyitókép forrása: tvnoviny.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek