Szigorodik a büntetés az utakon Szlovákiában

Szigorúbb a büntetés gyorshajtásért és a vezetés közbeni telefonálásért. Ez a közúti közlekedésről szóló törvény módosításából következik, amelyet hétfőn írt alá Zuzana Čaputová államfő – tájékoztatott Martin Strižinec, az elnök szóvivője.

A módosítás továbbá csökkenti a korhatárt bizonyos típusú vezetői engedélyek megszerzésénél.

A súlyos közúti szabálysértések közé sorolják a kihangosító (hands free) nélküli telefonhasználatot vezetés közben. Helyszíni bírságolási eljárás esetén a büntetés összegének felső határa 100 euróról 150-re emelkedik, közigazdasági eljárás esetén pedig 200-ról 300 euróra. A kihágásért eltiltás is járhat, illetve ez beleszámít a 12 hónap alatt elkövetett 3 súlyos szabálysértés közé.

Azok az autósok, akik többször is jelentősen átlépik a megengedett sebességet, szintén szigorúbb büntetésre számíthatnak. Súlyos közúti szabálysértésnek minősül, ha valaki lakott területen legalább 50 km/órával lépi túl a megengedett sebességet, vagy lakott területen kívül legalább 60 km/órával.

Következményképpen az autó vezetőjének autósiskolába kell járnia, egészségi vagy pszichikai alkalmassági vizsgán kell részt vennie stb. Helyszíni bírságolási eljárás esetén a büntetés 250 és 800 euró között alakul, rendes eljárás esetén pedig 500 és 1000 euró között.

Az új törvény augusztus 1-jén lép érvénybe.

Forrás: ujszo.com

Kiemelt kép: shutterstock

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek