Büntetőeljárás indult Dobroslav Trnka volt főügyész ellen

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Dobroslav Trnka volt főügyész ellen hivatali hatáskörrel való visszaélés gyanújával. Erről a rendőrség tájékoztatott a közösségi hálón.

A büntetőeljárás tárgyát képező állítólagos bűntettet a gyanúsított 2007 és 2014 között követhette el.

Köztisztviselőként nem teljesítette a Büntető törvénykönyvből következő kötelességét. “Miután M. K.-tól átvette az SIS Gorilla fedőnevű hírszerző akciója során készült hangfelvételt, amelynek alapján több bűncselekmény gyanúja is felmerült, azt elrejtette, tehát nem adta át a bűnüldöző szerveknek.” – áll a rendőrségi közleményben.

A rendőrség szerint Trnka azért járt el így, hogy anyagi javakat biztosítson a maga és Marian Kočner számára. Emellett jogtalan előnyökhöz akart juttatni olyan személyeket, akik a szóban forgó hangfelvételen szerepelnek, és az általuk mondottak különféle bűncselekmények elkövetésére utalnak.

Októberben több szlovákiai szerkesztőség is kapott e-mailt egy URL-címmel, amelyen állítólag a Gorilla-hangfelvétel hallgatható meg. A hangfelvétel állítólag egy pozsonyi Vazov utcai házban készült. Ennek átiratát 2011 decemberében közölték névtelenül. A felvételen állítólag Jaroslav Haščák, a Penta társtulajdonosa hallható, amint politikusokkal beszél a 2005-ös és 2006-os állami üzletek provízióiról.

A Gorilla-hangfelvételt 2018 decemberében találta meg a rendőrség Marian K. üzletember házában. Egyetlen politikus sem állt ki az egykori főügyész mellett.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek