Burkát viselve bujkált a Franciaországban elfogott “szökevénykirály”

Burkát, a teljes testet és arcot eltakaró muzulmán női öltözéket viselve közlekedett a 46 éves Redoine Faid, akit három hónapi bujkálás után szerdán fogtak el a francia hatóságok. A “szökevénykirály” – aki július elején három fegyveres segítségével, helikopteren szökött meg a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből – ugyanakkor éppen a Franciaországban nyilvános helyeken betiltott öltözéke miatt bukott le – közölte a párizsi főügyész.

Francois Molins sajtótájékoztatóján elmondta: néhány nappal a szerda reggeli őrizetbe vétel előtt a nyomozóknak feltűnt egy nő, aki egy olyan burkát viselő embert vett fel a gépkocsijába, akiről azt lehetett gondolni, hogy férfi.

A burkát viselő személy október 2-án este fél 11-kor kiszállt az autóból, bement a nőnek a Párizstól északra található Creil-ben található otthonába, ahol nem sokkal később egy másik burkát viselő ember is csatlakozott hozzájuk.

“Ennek a körülménynek köszönhetően felgyorsultak az események, és a nyomozók ma hajnalban 4 óra 20 perckor előállították Redoine Faidot”

– mondta az ügyész.

Faid mellett további hat embert, köztük egy testvérét, és annak fiát, valamint a lakástulajdonos nőt vették őrizetbe a hatóságok.

Faid egyik másik unokaöccsét is letartóztatták néhány kilométerrel arrébb. A visszaeső bűnöző szülővárosban, néhány percre az otthonától bujkált a családja segítségével.

Az ügyészség tájékoztatása szerint Redoine Faid és testvére, valamint a két unokaöcs elleni eljárás megindításáról várhatóan szerda este dönt egy vizsgálóbíró, az ügyészség kérte az előzetes letartóztatásba helyezésüket.

Faid július elsején szökött meg a francia büntetés-végrehajtás közlése szerint a Párizshoz közeli Réau fegyintézetéből. A szökést három fegyveres segítségével, helikopteren hajtotta végre.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Redoine Faid filmekbe illő akcióval megszökött: 2013-ban a francia-belga határtól nem messze, egy Lille melletti börtönben öt ajtót berobbantva eljutott a kijáratig, ahol túszul ejtett négy börtönőrt, mielőtt kijutott a szabadba. Az egyik túszt már közvetlenül a börtönön kívül elengedte, a másodikat néhány száz méterrel odébb, a másik kettőt egy autópálya-pihenőnél hagyta, ahol autót váltott. Egyik túsznak sem esett bántódása. Faidot egy hónapi bujkálást követően fogta el akkor a francia rendőrség.


Hasonló cikkek