Burnout a párkapcsolatomban?

Amikor már nem vidít fel a másik öröme, nem érdekel, mi történt vele aznap, és egyáltalán: egyre kevésbé érdekel a mádik – akkor mondhatjuk, hogy kiüresedett a kapcsolat. Hogyan tölthetjük újra?

19_CIKK_04_KÉP.jpg- 1

Párkapcsolati burnout néven emlegetett tünet ez. Ugyan a kiégés, angolul burnout kifejezést többnyire a munka kapcsán szoktuk használni – de igaz lehet sajnos a magánéletünkben is.

Mit is jelent ez pontosan?

Ilyenkor a kapcsolat unalmassá válik, egyszóval: ellaposodik. A szó teljesen eredeti értelmét tekintve, a kiégés az empátiás kapavitás kiürülése. Vagyis, amikor már elveszítettük befogadó készségünket és nyitottságunkat arra vonatkozóan, hogy együtt tudjunk érezni a másikkal, érzelmileg közel engedjük őt magunkhoz…

Ilyenkor a társas magány fájdalmas élménye is megjelenik, hiszen nem csupán testileg, de érzelmileg és még életvitelünk terén is eltávolodunk a másiktól.

19_CIKK_01_KÉP.jpg-2

Ilyenkor már egyre kevésbé érdekel minket a másik: tudjuk ugyan, hogy beszélgetni kellene vele, megkérdezni, milyen napja volt, rákérdezni a számára fontos dolgokra – de valahogy mégsem megy, nem jön ki belőlünk a kérdés, az érdeklődés iránta.

Ha érzelmileg eltávolodunk, az gyakran testi elhidegüléssel is jár!

Próbáljuk elkerülni a másik érintését, simogatását – mert az már nem okoz számunkra örömet, olykor talán még kellemetlen is. Ha azonban csupán az egyik fél hidegült el a másiktól, miközben amaz továbbra is ragaszkodik – akkor olyan folyamatok indulhatnak el, melyek igen kellemetlen, fájó helyzeteket teremthetnek.

Az egyik fél még ragaszkodik – ám a másik már távolodna?

Ez a legrosszabb helyzet, hiszen nagyon fájdalmas, méltatlan szituációkat hozhat.  Az egyik még csüng a másikon, nyilván ő azt érzékeli, hogy a másik egyre jobban távolodik, ő pedig még inkább kapaszkodna – hiszen fél, hogy elveszíti a párját. Sajnos ez ilyenkor egy ördögi kör: minél nagyobb a kapaszkodó fél ragaszkodása, annál inkább érzi tehernek, és távolodik még jobban el tőle a másik. Ha mindkét fél eltávolodik, ez a gond nem áll fenn, sőt sokszor még biztonságosnak is érezhetik a felek ilyenkor a kapcsolatot: az elhidegülés végett ugyanis nem kiszolgáltatottak többé a másiknak!

Ám egy idő után az üresség egyre nyomasztóbb, nincs, ami előrevigye a kapcsolatot a hétköznapokban – hiszen, amikor nem várnak semmit sem közösen, nem haladnak előre semmi felé együtt – akkor érdektelen lesz mindenki. Olyan ez, mintha megdermednének a kapcsolatban.

A gondok, problémák elkendőzése

Bizony azok a párok, akik állandóan rokonokat, barátokat hívnak vendégségbe az otthonukba, és ezáltal szinte sosem hagynak időt, alkalmat maguknak arra, hogy kettesben tölthessenek el egy kis időt egymással – sok esetben csupán elkendőzik a valódi problémákat. Hiszen ilyenkor már veszélyes is lenne kettesben maradni: kiderülne, hogy már nem tudnak tartalmasan beszélgetni egymással, nem köti le őket a másik, és viszont – vagyis fény derülne az elhidegülésre.

19_CIKK_03_KÉP.jpg-3

Mi az oka a kiégésnek, miért jöhet létre?

Sajnos azért, mert már hosszabb ideje, több éve, esetleg több évtizede vagyunk együtt – s ilyenkor hajlamosak vagyunk a másik jelenlétét természetesnek venni. Már nem kell érte küzdeni, már a „miénk”. Rutinná válnak az együttlétek, a szexuális együttlétek pedig talán már el is maradtak…

Szerencsére van megoldás, azonban ehhez mindkét félnek akarnia, és tennie is kell érte!

Első lépés, hogy ismerjük fel, hogy gond van! Aztán pedig próbáljunk meg kizökkeni a bennragadt mókuskerékből: szervezzünk újra közös programokat kettesben, legyenek újra ünnepek is a hétköznapokban: egy romantikus vacsora, egy színház, egy közös kirándulás vagy wellness hétvége. Gondolkodjunk el azon is, hogy pl. mi keltené fel mások figyelmét a párunk előtt – s nézzük, lássuk őt mi is képzeletben a kívülállók szemével.  

43859ac0-8f98-0133-cae8-0ec49246d323

Saját magunkat se hanyagoljuk el, legyünk újra vonzóak a számára. Vajon mit változtatnánk magunkon, ha ismét újra társat keresnénk: egy új frizurát vágatnánk, vagy ledobnánk néhány kilót, esetleg nem ártana egy kis ruhatárfrissítés? Ha változtatnánk egy újért, akkor tegyük meg most a párunk kedvéért. Ilyen esetben nem az újból, hanem saját magunkból kell meríteni a motivációt – ami talán nehezebb, de megéri, ha nem szeretnénk őt elveszteni.

 

KÉPEK FORRÁSA: civilhetes.net; tipsofdivorce.com; bustle.com; womenshealthmag.com


Hasonló cikkek