Cáfolhatatlan: Magyarország egy büszke és elkötelezett európai ország

Május 1-én, szerdán ünnepelte Hazánk 15 éves Európai Uniós tagságát. Az elmúlt 15 évben rengeteg rosszindulatú vád és bírálat érte Magyarországot, melyekkel sokszor megkérdőjelezték a magyar nép európaiságát. A számok azonban azt mutatják, hogy a magyar az egyik legelkötelezettebb európai nemzet.

Történelmi konszenzus van arról, hogy a magyarok Szent István király óta mindig is Európához akartak tartozni. Ez sohasem volt másképp. Egyedül a kívülről jövő, erőszakos birodalmi törekvések térítették el Magyarországot európai pályájáról. A Oszmán birodalom, a Habsburg birodalom, a náci Németország és a Szovjetunió nemzetek feletti, véreskezű törekvései kényszerítették arra mindig is a nemzetállamokat, hogy letérjenek az európai útról.

Évekkel a kommunista rendszer összeomlása után, 2004-ben, 15 évvel ezelőtt Magyarország elkötelezte magát a nemzetek európai együttműködése mellett. Erről az útról azóta sem tértek le a magyar emberek, és ez számokkal is bizonyítható. A Századvég Alapítvány idén negyedik alkalommal végezte el 35 országra kiterjedő kutatását, amelyben az európai emberek politikai attitűdjeit vizsgálta. A Project 28 kutatás eredményei bizonyítják, hogy a magyarok az egyik legelkötelezettebbek Európa mellett 15 évvel az uniós csatlakozás után is.

A Századvég kutatásának egyik szegmensében arról kérdezte az európai embereket, hogy hogyan szavaznának egy EU-tagságról szóló népszavazáson. Luxemburg és Málta után a magyarok adták a legkedvezőbb választ a kérdésben:

a magyar emberek 85 százaléka a maradásra szavazna, 15 évvel uniós csatlakozásunk után is.

Érdekes, hogy az alapító országok és a 20. századi csatlakozók közül sokan vannak, ahol már nem ennyire elhivatottak, sőt mondhatni szkeptikusak az EU-val kapcsolatban az emberek. Az olaszok 60 százaléka maradna csak az integrációban, míg a franciáknak csak az 57 százaléka. A magyarokkal egy időben csatlakozó csehek 51 százaléka mondja azt, hogy maradna az unióban. A legbeszédesebb számadatok az unióból kifelé tartó (Brexit) britektől érkeztek. Az Egyesült Királyságban az emberek kevesebb mint fele szavazna a maradásra egy EU-tagságról szóló népszavazáson.

Összességében megállapítható tehát, hogy Magyarország egy elkötelezett európai ország, a magyar emberek hisznek az európai nemzetek együttműködésében. Azonban birodalmi törekvések napjainkban is léteznek, ilyen például az Európai Egyesült Államok víziója. Ez a vízió európai útként pozicionálja önmagát, azonban a gyakorlatban ez is csak egy birodalmi törekvés, ami csak leterelné a nemzetállamokat, így Magyarországot is az európai útról. Szerencsére, a magyar emberek ebben a kérdésben is a legjózanabb európaiak közé tartoznak.

A Project 28 kutatás eredményei bizonyítják, hogy magyarok hisznek az Európai Unióban, az integrációban, elkötelezettek az együttműködés mellett, azonban fontosnak tartják, hogy az integrációs törekvések ne legyenek a nemzeti szuverenitás kárára.

Míg a spanyolok, luxemburgiak vagy románok többsége inkább az EU-ra ruházna több hatalmat, addig a magyarok kétharmada szerint a tagállamoknak kellene több hatalmat biztosítani az EU fölött. Hasonlóan vannak ezzel a szlovákok, a csehek, az olaszok, és a dánok is.

Megállapítható tehát, hogy 15 évvel uniós csatlakozásunk után, mi, magyarok határozottan kitartunk az Európai Unió mellett, de elítéljük az Európai Egyesült Államok vízióját és nemzetek felett álló, birodalmi törekvéseket. Fontos számunkra a szolidaritás, de a nemzeti szuverenitásból sem engedünk az unió javára.

Forrás: 888.hu


Hasonló cikkek