Čaputová aláírta a népszámlálást érintő törvénymódosítást

A népszámlálási kérdőív asszisztens segítségével történő kitöltésére a népszámlálás hivatalos időtartama után is sor kerülhet, egészen október végéig. Ez a 2021-es népszámlálást szabályozó törvény módosításából következik, melyet csütörtökön írt alá Zuzana Čaputová szlovák államfő.

A gyorsított eljárás keretében tárgyalt javaslatot a Szlovák Statisztikai Hivatal terjesztette elő. Az intézkedés célja elkerülni a Covid-19-világjárvány szempontjából legveszélyeztetettebb lakosok egészségének veszélyeztetését a járvány tetőzése idején. A lakosok összeírása hivatalosan február 15-től március 31-ig tart.

A hosszabbítás azokat a lakosokat érinti, akik egészségi állapotuk, koruk, vagy a szükséges digitális készségek hiánya miatt nem képesek maguk kitölteni az elektronikus kérdőívet, és nem tudnak segítséget kérni a hozzátartozóiktól vagy a velük egy háztartásban élő személyektől sem.

Az indoklás szerint az elfogadott törvénymódosítás azért is fontos, hogy a statisztikai hivatal ezáltal átfogóbb és pontosabb adatokat nyerjen, valamint hogy elkerüljék a népszámlálás összesített eredményeinek részleges devalválódását.

Forrás: ujszo.com

 

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek