Čaputová elfogadta Sólymos lemondását, Érsek vezeti a tárcát

Zuzana Čaputová államfő hivatalosan is átvette Sólymos László (Híd) lemondólevelét, egyúttal Érsek Árpád (Híd) közlekedési minisztert bízta meg a környezetvédelmi tárca ideiglenes vezetésével.

Čaputová egy korábbi nyilatkozatában díjazta, hogy a miniszter levonta a személyes következtetéseket azután, hogy ittasan konfliktusba keveredett, s közölte: az egyik legjobb környezetvédelmi miniszterként tartja számon. „Sólymos úr döntésére úgy tekintek, mint az önreflexió megnyilvánulására. A döntést önállóan, tehát nem külső nyomásra hozta meg. Minden köztisztviselőnek készen kell állnia felelősséget vállalni az elkövetett hibákért, mert e nélkül nem javítható a közélet színvonala. Sólymos úr bizonyította, hogy képes erre, ami Szlovákiában sajnos nem jellemző.” – jegyezte meg a környezetvédelmi miniszter döntése kapcsán az államfő.

Čaputová kiemelte, hogy Sólymos igyekezett a tárcát a jelenkori igényeknek megfelelően átformálni. Felidézte például a Környezetpolitikai Intézet létrehozását, illetve a környezetpolitikával kapcsolatos, 2030-ig hatályos stratégiai dokumentum elfogadását. Pozitívan értékelt több, a tárca által kidolgozott jogszabályt is, így a Lex Csallóközt, a hulladéktörvény módosítását vagy a PET palackok betétdíjas rendszerét bevezető törvényt. Fontos eredménynek tekinti azt is, hogy Szlovákia elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re eléri a karbonsemlegességet.

Sólymos azután nyújtotta be a lemondását, hogy egy Pozsony központjában lévő ázsiai étteremben január 22-én összetűzésbe került az ottani alkalmazottakkal. A rendőrök őt és a testvérét is őrizetbe vették, majd a szükséges intézkedések elvégzése után elengedték őket. A rendőrség az incidenssel összefüggésben garázdaság és rongálás ügyében indított eljárást.

Sólymos a 2016-os parlamenti választások után állt a környezetvédelmi tárca élére. Korábban frakcióvezető volt, a környezetvédelemmel addig nem foglalkozott. Bár a Kuciak-gyilkosságot követően, 2018. március 15-én a kormány lemondott, Sólymos továbbra is környezetvédelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes maradt.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek