Čaputová nem hajlandó kinevezni Hudákot a Szlovák Nemzeti Bank igazgató-helyettesének

Zuzana Čaputová államfő nem nevezi ki Jozef Hudákot a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatóhelyettesi posztjára. Erről levélben értesítette Andrej Dankot, a parlament elnökét, a parlament pénzügyi bizottságának tagjait, valamint Peter Pellegrini kormányfőt.

Čaputová szerint Hudák több feltételnek sem felel meg. A javasolt jelölt már az első, törvény által előírt képesítési feltételt sem teljesíti, hiszen nincsen pénzügyes egyetemi végzettsége. Emellett más körülmények is megkérdőjelezik a jelölt alkalmasságát. Čaputovát az NBS volt igazgatója, Jozef Makúch is arról tájékoztatta, hogy komoly fenntartásai vannak Hudák jelölését illetően.

Az államfő szerint az is kizáró ok, hogy Hudák korábban kijelentette: a nemzeti bank igazgatóhelyetteseként indítványozni fogja egy új egészségügyi biztosító létrehozását, amelyet az NBS felügyelne. Az elnök asszony úgy véli, az efféle kijelentések arról tanúskodnak, hogy a jelölt nincs tisztában a központi bank céljával és feladatával. “Hudák utoljára több mint 10 éve töltött be vezető funkciót. Jobbára a közegészségügy területén tevékenykedett, amelynek az NBS hatásköréhez nincs köze. Hudák korábban a Tatra biztosító nevében egy olyan kedvezőtlen szerződést kötött, amely veszélybe sodorta a biztosító társaság pénzügyi stabilitását.” – mutatott rá a levélben.

A titkos szavazáson a jelen lévő 136 képviselő közül 72 támogatta, 56-an ellene szavaztak, 8-an tartózkodtak. Hudák kinevezésének elutasításával az egyik igazgatóhelyettesi pozíció továbbra is betöltetlen marad.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek