Čaputová nem tartja indokoltnak a boltok vasárnapi zárva tartását

Zuzana Čaputová köztársasági elnök nem tartja megfelelőnek és indokoltnak, hogy fertőtlenítés miatt ne nyithassanak ki a boltok vasárnap. A fertőtlenítést bármikor elvégezhetik a működtetők – mondta az államfő.

“A vészhelyzet megszüntetését követően újra kell értékelni, hogy megfelelők-e a hatályos higiéniai óvintézkedések, és valóban a lakosság egészségének védelmét szolgálják-e.” – mondta Čaputová, és hozzátette, a vasárnapi zárva tartást nem látja annak.

Rámutat, hogy ez a korlátozás csak az üzletekre vonatkozik, és például az éttermekre, ahol hétköznap szintén sok ember megfordul, nem. “A vasárnapi zárva tartásnak önkéntes alapon kellene működnie, vagy olyan törvény alapján, amelyet megszavazott a parlament” – hangsúlyozta.

A korlátozást Ondrej Dostál és Radovan Kazda (mindketten SaS) valamint Ján Benčík (Za ľudí) parlamenti képviselő is bírálja. Felkérték Ján Mikas országos tiszti főorvost, hogy oldja fel a tilalmat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) intézkedése alkotmányellenes lehet. A képviselők politikai okot látnak annak a döntésnek a hátterében, hogy csak vasárnap lehet elvégezni a boltokban a fertőtlenítést.

A járványügyi szakemberek szerint sem lehet vasárnap kinyitni a boltokat. A hivatal szerint a teljes fertőtlenítésnek szakszerűnek kell lennie, amihez elég idő kell, ezért nem lehet egy átlagos munkanapon elvégezni. A hivatal emlékeztetett arra is, hogy rendszeresen ellenőrzik és értékelik a járványügyi helyzetet, és ennek megfelelően döntenek a szükséges intézkedésekről.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek