Čaputová szerint Orbán veszélyt jelen

Zuzana Čaputová szlovák államfő első hivatalos magyarországi látogatása a Denník N napilap szerint a két szomszédos ország elitjei által képviselt eltérő értékekre is rámutatott, amelyeket a szlovák államfő hivatalos megnyilvánulásában nyíltan meg is nevezett.

Čaputová öltözéke, a huszáros stílusú kosztüm is kedves gesztusnak számít a meglátogatott országra nézve. Roman Pataj, a Denník N kommentátora szerint Szlovákia jó kapcsolatra törekszik Magyarországgal, de ebbe a baráti kritika is beletartozik. A szlovák államfő sajtómegnyilvánulása az udvarias mondatok mellett tele volt Orbán Viktor kormányzási módjára, illetve a demokráciához és az Európai Unióhoz való viszonyára vonatkozó utalásokkal.

Bár közvetlenül nem bírálta Orbánt, kijelentései a diplomácia nyelvén egyértelműek voltak, és nyilvánvalóan Magyarország polgáraihoz szóltak. Ehhez hasonlóan egy nappal korábban Pozsonyban a kínai külügyminiszternek az emberi jogok betartásának szükségességéről beszélt. A szlovák államfő tehát két nap alatt – ugyan nagyon diplomatikusan – szembehelyezkedett egy létező és egy alakuló diktatúrával. Leiskolázva Kiskát és Dankót megmutatta, hogy lehet kritikus mégis barátságos az ember.

A jogos kritika a lap szerint csak az, hogy Szlovákia problémás szomszédjával szemben megéri-e a kockázatot, hogy a viszonylag jó viszonyok esetleg rosszabbodnak. „Magyarországgal jóba kellene és jóba akarunk lenni, a gond csak az, hogy Budapest csak azzal a feltétellel érzi ugyanezt, ha toleráljuk a jogállamiság eltiprását és a kelet felé való mentális eltolódását, amin Orbán már évek óta dolgozik.” – állítja Pataj.  „Ezenkívül belülről aláássa az Európai Uniót, pedig ez a legjobb dolog, ami Szlovákiával történhetett. Orbán tehát nemcsak Magyarországot teszi tönkre, hanem végeredményben Szlovákiának is árt.”

Ezután a hét után sokkal inkább érvényes, mint bármikor máskor, hogy a szlovák külpolitika kettészakadt. A Pravda napilap szerint Čaputová Budapesten olyan jelzést küldött, hogy éppen a liberális demokrácia a legjobb módja a Szlovákiában élő kisebbségek védelmének is. Čaputová tehát semmi olyat nem mondott, amiről a többi képviselő ne állítaná, hogy a szlovákiai magyar kisebbség érdeke.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek