Čaputová: Ne gondoljuk, hogy ez a háború minket nem érint

Egy hónappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, Zuzana Čaputová rendkívüli beszédet intézett a szlovákiaiakhoz, amelyben megköszönte az ukrán menekülteknek nyújtott támogatást. Büszke arra, hogy Szlovákia „a történelem jó oldalán áll”.

A szlovák államfő szerint nem szabad téves ábrándokba ringatnunk magunkat azt illetően, hogy a háború minket nem érint. „A szomszédunknál dúló háború akkor sem ér véget, ha a fejünket elfordítjuk vagy homokba dugjuk” – mondta.

Az elnök asszony szerint az első sokk után a félelmet nagyon gyorsan felváltotta a példátlan szolidaritás és segítségnyújtás. Az államfő külön megköszönte a karitatív és civil szervezetek, valamint a több ezer önkéntes munkáját. „Az elmúlt egy hónap alatt mindannyian ráébredhettünk, hogy a béke és a biztonság már nem magától értetődő dolgok, és nincsenek ingyen” – figyelmeztetett Čaputová.

„Ukrajnának a hadseregünk és más hadseregek sem nyújthatnak közvetlen segítséget. A szomszédunknak ugyanakkor joga van megvédeni magát, és mi nem tagadhatjuk meg tőle a segítséget. Az ukránok igazságos harcot vívnak a szuverenitásukért és a nemzeti önrendelkezésükért. Nekünk, szlovákoknak saját, nemzeti történelmünk fényében ezt meg kell értenünk”  – tette hozzá.

Az államfő óva intett attól, hogy engedjünk a kísértésnek, és elhiggyük azokat a kijelentéseket, miszerint ez a háború nem érint minket, vagy hogy nem kell irritálni Oroszországot.

Forrás: TASR, ujszo.com

Fotó: TASR/AP-felvétel

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek