Céline Dion 2022-re halasztja budapesti koncertjét

Idén május helyett 2022. június 27-én énekel majd a Papp László Budapest Sportarénában.

Ez lesz a kanadai énekesnő első magyarországi fellépése. Eredetileg 2020 nyarán lett volna a koncert, ám azt a koronavírus megjelenésekor áttették 2021-re. Most viszont ismét halasztani kell, mivel a pandémia még mindig fennáll. Az érvényben lévő rendezvénytartási és utazási korlátozások miatt a Courage című világkörüli turné szervezői úgy döntöttek, hogy az európai állomások időpontját átteszik a 2022-es évre.

A Courage World Tour Celine Dion új, azonos című albumához kapcsolódik, amely 2019-ben jelent meg. Az énekesnő mintegy 100 városban szeretné bemutatni élőben a hanganyagot. Québec Cityből indult el a turné 2019 őszén, amit aztán 2020. márciusban a koronavírus-járvány berobbanásakor félbe kellett szakítani. Céline Dion idén tavasszal akarta folytatni, azonban a pandémia miatti korlátozások jelenleg sem teszik lehetővé a koncertkörutat, ezért másodszorra is át kellett ütemezni a fellépéseket.

A tervek szerint az európai turné jövőre, 2022. május 25-én indul az angliai Birminghamben és szeptember végén zárul Párizsban. Az énekesnő Budapesten 2022. június 27-én lép majd fel a Papp László Budapest Sportarénában. A szervezők tájékoztatása szerint a 2020-as vagy 2021-es dátumokra megvásárolt belépőjegyek érvényesek az új, 2022-es budapesti időpontra is.

Rövid hajjal (Fotó: Céline Dion Facebook oldala)

Céline Dion pályája úgy indult, akár egy tündérmese. 12 éves korában egyik bátyja segítségével megírta első saját dalát. Testvére elküldte a felvételt René Angélil zenei producernek, aki azonnal meglátta a lehetőséget Céline hangjában, és elhatározta, sztárt farag belőle. Céline első stúdióalbuma 1981-ben francia nyelven, La voix du bon Dieu címmel jelent meg. A lemez a helyi listák élére került, és ismertté tette az énekesnőt Kanadában. Népszerűsége akkor kezdett világszerte is terjedni, amikor 1982-ben részt vett a Yamaha Music Fesztiválon Tokióban, és elnyerte a legjobb előadó díját, Tellement j’ai d’amour pour toi című dala pedig megkapta a legjobb dalért járó aranyérmet. Hírnevét tovább növelte, amikor Svájcot képviselve részt vett az 1988-as Eurovíziós Dalfesztiválon, és Ne partez pas sans moi című dalával megnyerte a dublini versenyt.

Eleinte csak francia nyelvű albumokat adott ki Kanadában, azonban felismerte, ha világsztár akar lenni, angolul kell énekelnie. Első angol nyelvű lemeze, a Unison 1990-ben jelent meg, és több mint három millió példányban kelt el világszerte. Pályája során eddig 15 francia és 11 angol nyelvű stúdióalbuma jelent meg. Erőteljes énekhangját mindenhol elismeréssel fogadták, és mára Céline Dion a legsikeresebb kanadai művésszé vált.

Negyvenéves karrierje alatt közel 250 millió albumot adott el. Tizenkét World Music Awards, hét Billboard Music Award, hét American Music Award, öt Grammy-díjat, valamint számos egyéb zenei díjat, elismerést kapott. Rekordokat döntött Las Vegasban, ahol több mint tíz év alatt 1100 koncertet adott mintegy 4,5 millió néző előtt. Több filmben is hallhattuk énekelni. Például A szépség és a szörnyeteg „How does a moment last forever”, a Deadpool 2. „Ashes”, vagy a Titanic híres My heart will go on című betétdalában.

Kate Winslet és Leonardo DiCaprio főszereplésével bemutatott Titanic című film 11 Oscar-díjat nyert, ebből kettőt a Legjobb eredeti filmzene, valamint a Legjobb betétdal kategóriában. Ezt minden Titanic- és Céline Dion-rajongó tudja. Azt viszont nagyon kevesen, hogy a kísérőzenét író James Horner a Kossuth-díjas magyar zeneszerző, Ligeti György tanítványaként kezdte zenei tanulmányait. Legyünk rá büszkék!

(A Titanic híres betétdalát itt lehet meghallgatni:)

(Kiemelt kép forrása: Céline Dion Facebook oldala)

 

Könnyűzenei Visszhangok | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek