Cenzúra szlovák módra?

Mária Kolíková, igazságügyi miniszter, december elején mutatta be hogyan módosítaná a büntető törvénykönyvet. Bár a javaslatcsomag több jogszabályt is érint, a legnagyobb visszhangot az álhírek terjesztésének büntetése váltotta ki, amellyel de iure új fejezet nyílik a szlovák joggyakorlatban. A cenzúra komoly veszélyeket rejthet.

Sok politikusban is felmerült az állam szerepének kérdése, amely aktív szereplővé válhat a dezinformációkkal folytatott harcban.

Az igazságügyi minisztérium a pandémia okozta rossz járványügyi helyzetre is utalt a törvénymódosítási javaslat kidolgozásakor, hiszen éppen az álhírek terjesztése miatt roskadoznak a covidos betegekkel telített korházak és velük együtt az egész egészségügy.

A téma viszont feszegeti az emberi szabadságjogok és a liberális demokrácia határait Szlovákiában. A minisztériumnak nagyon szabatosan és kellő precizitással kell fogalmaznia a szöveg végső kidolgozásakor, hogy ne lehessen visszaélni e szabályozással, illetve ne „regulálja” a szólásszabadság elemi fontosságú jogát nagyon szigorúan.

A módosítás jelen formája így ír az álhírterjesztésről: „…az olyan valótlan információk tudatos terjesztése, amelyek nyugtalanságot ébreszthetnek a lakosság akár egy kisebb részében is, már büntetendő lenne…“[1]. Ez akár a közbeszédet, adott esetben a kritikát is akadályozhatná és ezzel jelentősen beleavatkozna a szólásszabadságba.

Vajon ki „bíráskodhatna” az adott személy saját véleménye felett? Az ilyesfajta valótlan véleményháború elleni büntetőjogi fellépés hatalmas jogi és bürokratikus folyamatot vonna maga után. Ráadásul politikai berkekben az ellenzék sorai is tele vannak álhírterjesztőkkel, akik a legtöbb esetben tudatosan terjesztenek nyilvánosan valótlan állításokat.

Bíráskodás és büntetés helyett inkább tanításra és képzésre lenne szükség. A javaslat idézett pontja, mely szerint az álhírek terjesztőit akár 1-5 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetnék, rövid távon megoldást jelenthetne az álhírekkel szembeni harcban. A problémát viszont nem csak azon társadalmi, illetve politikai réteg okozza, amely az álhíreket terjeszti, hanem azok is akik ezeket az álhíreket a legnagyobb meggyőződéssel el is hiszik.

Forrás: Lelkes Dominik, bumm.sk

Fotó: Denník24

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek