Cervinus Művészeti Fesztivál csütörtöktől Szarvason

“Minden, ami Szarvas” jelmondattal rendezik meg idén – immár hatodik alkalommal – a Cervinus Művészeti Fesztivált Szarvason július 13. és 25. között.

    Mint Dósa Zsuzsa, a fesztivált szervező Cervinus Teátrum művészeti igazgatója szerdán az MTI-nek elmondta, a közel kéthetes összművészeti rendezvényen felvonultatják az elmúlt öt év népszerű előadásait, amelyeket a mai napig színen tartanak. Így látható lesz a Csodaszarvas, a Valahol Európában és a Lili bárónő is, a Holle anyó pedig épp a fesztiválon “éri meg” 50. előadását
A Szarvasi Vízi Színházban megrendezett fesztivál csütörtökön egy musicalgálával indul, amelyen a szarvasi színház művészei olyan darabokból adnak ízelítőt, amelyekkel a jövőben szeretnénk foglalkozni: részletek hangzanak el a Hegedűs a háztetőnből, a Rómeó és Júliából és az Aidából.
Hagyomány, hogy felolvasószínházi keretek között főként magyarra fordított szlovák kortárs drámákkal ismertetik meg az érdeklődőket, idén Ivan Holub A temetés című vígjátéka szerepel a programban.
A szlovák nemzetiségi kultúrát is képviselő színház július 17-én Valami szép kell címmel kétnyelvű zenés irodalmi összeállítással kedveskedik a Szarvason és környékén élő, hagyományait őrző, nagy lélekszámú szlovák kisebbségnek.
Ezzel kapcsolatban Dósa Zsuzsa elmondta, hogy egyre nagyobb az igény a szlovák nyelvű előadásaik iránt, kulturális missziónak tartják, hogy a földrajzi távolságot áthidalva a kortárs szlovák költészetet és zeneirodalmat megismertessék a helyi szlováksággal. Hozzátette: a kétnyelvűség miatt nagy számú magyar nézőt is meg tudnak szólítani ingyenes előadásukkal.
A színházi produkciók mellett a zene és a néptánc is fontos szerepet kap a fesztiválon, július 19-én a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adja elő Zsuráfszky Zoltán Táncrapszódia című koreográfiáját, egy nappal később pedig a helyi Tessedik Táncegyüttes ismerteti meg a nézőket a jeles ünnepi szokásokkal.
A fesztivál a Sugarloaf koncertjével zárul július 25-én.
A részletes programkínálat a www.viziszinhaz.hu oldalon tekinthető meg.

Vélemény, hozzászólás?