Chopin és kacsasült, mindent Ránki Fülöpről

Fiatal zongoristának lenni a mai komoly felhozatalban nem könnyű, a 24 éves Ránki Fülöp azonban láthatóan remekül veszi az akadályokat.

Hogy helyzetét könnyíti vagy nehezíti, hogy szülei ismert művészek – édesapja, a zongoravirtuóz Ránki Dezső néhány nappal fia hangversenyét megelőzően maga is fellép a Budapesti Tavaszi Fesztiválon –, az hozzáállás kérdése: ő a jó oldalát látja. Tudja, hogy némi előnnyel indult, de ezzel igyekszik nem visszaélni.

Az ismert szülők édes terhe

Zongorázni nem a szüleitől tanult ugyan, de a zongoraművész-házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső fiaként egész életét átitatta a zene, és a puszta együttélés is folyamatos tanulás. Nem terelték kényszerrel a zongorához, számára természetes volt, hogy azt próbálgassa már kisgyerekként, amit a szüleitől látott. Bevallása szerint az orgona is vonzaná, de a hangszerhez és a repertoárhoz jóformán egy külön élet kellene. Hogy melyik szülő volt rá nagyobb hatással? Nem tesz különbséget, bár nyilvánvalóan mást-mást tanult tőlük. A kottaolvasást ők tanították meg neki, majd a szokásos, hivatalos zenei tanulmányok után tavaly diplomázott a Zeneakadémián. Mivel igazi nagymesterek mellett nőtt fel, a legtöbb tőlük elsajátított tudást tudat alatt szerezte: például csak véletlenül jött rá, hogy bizonyos kéztartásokat ösztönösen átvett tőlük. Jól mutatja, hogyan hatja át életüket a zene, hogy Klukon Edit egy alkalommal úgy blattolt le neki gyönyörűen egy Chopin-mazurkát, hogy közben az ebédre készülő sült kacsát is kommentálta. Életre szóló hatás persze az a rendkívüli igényesség is, amellyel szülei a művek előadásához viszonyulnak.

A cikk ITT folytatódik!


Hasonló cikkek