Christo hátrahagyott tervei alapján elkezdődött az Arc de Triomphe becsomagolása

Hetekig tartó előkészületek után, megkezdték a párizsi Arc de Triomphe becsomagolását, ezzel a tavaly májusban elhunyt Christo 60 éves álma teljesül be. Vasárnap leengedték az 50 méter magas háborús emlékmű tetejéről az első ezüstkék, újrahasznosítható polipropilénből készült anyagot. Christo aprólékos és kidolgozott rajzokat, valamint utasításokat hagyott hátra arról, hogyan képzeli el az emlékmű befedését. Halála előtti utolsó interjújában említést tett arról, hogy projektjei nélküle is megvalósíthatók, hiszen minden le van írva.

Christo feleségével Jean-Claude-dal, az 1960-as években egy kis szobát bérelt az emlékmű mellett, ekkor készítette az első fotómontázst arról, hogyan szeretné, ha a beburkolt boltív kinézne. Az ötlet megvalósításához azonban nem sok reményt fűzött, mivel azt feltételezte, hogy soha nem kapják meg a szükséges engedélyt. 2017-ben azonban visszatért tervéhez, amikor Centre Pompidou javaslatot tett, művészeti karrierének párizsi szakaszát bemutató retrospektív tárlatra.

Az installáció tevét a párizsi városi hatóságok, valamint a műemlékek felügyeletét ellátó nemzeti műemlékközpont is jóváhagyta. A következő napokban egy 95 fős csapat az egész Ívet 25 000 négyzetméternyi szövetbe burkolja. A hosszadalmas előkészületek ellenére, az installáció csak 16 napig lesz látható. Hivatalosan szeptember 18-án nyílik meg, lebontását október 3-án kezdik el, hogy a fegyverszüneti nap ünnepségére ideőben eltávolítsák a csomagolást.

A becsomagolás folyamatát élőben is közvetítik:


Hasonló cikkek