Christo hordókból épített piramisa lesz a világ legnagyobb kortárs építménye

Christo és alkotótárs-felesége Jeanne-Claude 1977-ben fogalmazták meg először “Masztaba” nevű koncepciójukat, amely most 45 évvel később, és majdnem két évvel Christo halála után végre megvalósulhat. A csúcsnélküli piramishoz hasonlító építmény, az Egyesült Arab Emírségek Liwa városától mintegy 160 kilométerre délre, az Abu Dhabi sivatagban fog állni. Az építmény 410 000 különböző színű hordóból épül, oldalait 60 fokos dőlésszögben tervezték. A többszínű hordók egyfajta színes mozaikhatást kölcsönöznek az építménynek, ezzel is visszautalva az iszlám építeszet stílusára.

A mű, 150 méter magas, 300 méter mélységű és 225 méter széles lesz, ezzel ez lesz a művészházaspár legnagyobb, fizikailag is fentmaradó műalkotása, amelyet a későbbiekben sem bontanak el.

A Christo és Jeanne-Claude Alapítvány még nem közölte a saját finanszírozású építkezés várható időpontját, bár a gazdasági és az építkezést megelőző szerkezeti tanulmányok már folynak.

Bár a csomagolóművész és felesége a koncepciót először 1977-ben vázolta fel, a páros csak 1979-ben látogatott el először az Egyesült Arab Emírségekbe, és döntött az acélhordók színeiről és tájolásáról. Végül 2007-ben és 2008-ban a tokiói Hosei egyetem rukkolt elő a műszakilag legmegalapozottabb javaslattal a Masztaba megépítéséhez, miután tanulmányozták annak szerkezeti megvalósíthatóságát.

Ha minden jól megy, az építmény legalább három év alatt elkészül, és ezzel a Masztaba válhata világ legnagyobb kortárs szobrává, amely sokkal nagyobb lesz, mint a gízai nagy piramis. Az építést Christo unokaöccse, Vladimir Yavachev vezeti majd, aki három évtizeden át dolgozott együtt a művészekkel, és aki a L’Arc de Triomphe, Wrapped projekt mögött is állt.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek