Cigánymesék képei díszítik a kecskeméti Gyermekház falait

A régióban egyedülálló kezdeményezés nyert el végső formáját.

Cigánymeséket ábrázoló képsorozattal díszítették fel kedden a kecskeméti Mezei utcai közösségi házban működő Biztos Kezdet Gyermekház nagytermét.

A Kecskeméti Rajzfilmstúdió Cigánymeséket ábrázoló képsorozatával díszítették fel kedden a kecskeméti Mezei utcai közösségi házban működő Biztos Kezdet Gyermekház nagytermét. Az ötlet Szabó Csabában, a Hírös Agóra ifjúságfejlesztési vezetőjében fogalmazódott meg, melyet nagy örömmel fogadott Oláh Anna szolgálatvezető.

A terem kifestésében részt vettek a jelenleg Kecskeméten önkénteskedő külföldi diákok is, valamint Kósa András Csaba, a Hírös Agóra munkatársa és Somogyi Tímea, a Biztos Kezdet Gyerekház munkatársa.

A gazdag színvilágot felvonultató képsorozat kiegészítő tábláján a mese történetét is megismerhetik majd az odajáró gyerekek és szüleik. Ebből kiderül: a Magyar népmesék sorozat több évtizedes tapasztalatait felhasználva Horváth Mária rendezőnek a Cigánymesék készítésével az volt a szándéka, hogy cigány alkotók, írók, festők és zenészek bevonásával mutassa be a roma társadalom kultúrtörténeti és néprajzi hagyományait, ötvözve a jelen cigány művészet értékeivel, amelyek ma is követendő példák lehetnek.

A filmek Szécsi Magda meséiből, Bari Károly és Daróczi Ágnes gyűjtéseiből, Orsós Teréz naiv festő képeiből merítkezve, a Parno Graszt zenéjével készültek. Az egyenként hétperces epizódokból álló 13 részes sorozat a Kecskemétfilm Kft. helyi stúdiójában készült 2012 és 2020 között. Producer: Mikulás Ferenc volt.

Révhegyi Andrea

Forrás: baon.hu

 


Hasonló cikkek