Civil szervezetek Kárpátalján: a Kárpátaljai Fejlesztési Társaság

karpataljai_fejlesztesi_tarsasag_logo-620x330

A Kárpátaljai Fejlesztési Társaság (KFT) egy immár tíz éve működő civil szervezet, amely egyedülálló módon igyekszik a kárpátaljai emberek szakmai fejlődési lehetőségeit javítani, színvonalas és kulturált szórakozási programokat szervezni.

A KFT 2004-ben alakult. 2006-tól hivatalosan bejegyzett szervezetként működik. „Az egyesület célja a humánerőforrás-fejlesztése Kárpátalján – mondta el Gál István, a KFT jelenlegi elnöke. – Szervezetünk eddig tizenöt rendezvényt bonyolított le, főként Beregszászban és Benében.”
Az egyesület programjai több területet fednek le. Elsősorban a projektmenedzsment-képzéseket és szabadegyetemeket kell megemlítenünk, melyeket három alkalommal szerveztek meg észak-magyarországi és felvidéki partnerekkel közösen. A képzések által, melyeknek kárpátaljai résztvevői is voltak, jól működő kapcsolatok alakultak ki a civil szférában dolgozó fiatalok között. Az elmúlt időszakban a KFT végezte a TRIVIUM program ukrajnai koordinálását. A projekt három országot érintett: Ukrajnát, Magyarországot és Szlovákiát. Célja a civil szféra fejlesztése a három régióban.
Határon átnyúló együttműködésben jött létre az a közös turisztikai programok kialakítására és természeti örökségvédelemre irányuló projekt, melynek partnerei a BÜKK-MAK Leader, a Sajókápolnai Önkormányzat és a Benei Önkormányzat voltak. Ukrajnai részről a Fejlesztési Társaságot vonták be. A projekt eredményeképpen teljesen felújították és új számítógépekkel szerelték fel a benei faluházat. Ezen kívül kerékpárokat vásároltak, melyeket a helyi fiatalok használhatnak túrázáskor. Szintén a HUSKROUA projekt keretében szerveződött együttműködés 2010-ben Beregszász, Kassa és Nyíregyháza között, melynek keretében több helyszínen szerveztek szabadegyetemet, képzést és kiállítást az érintett felek, köztük a KFT is. Az alkalmakon Kárpátaljáról közel húsz fiatal vett részt.
A kárpátaljai könnyűzenei fesztiválok egy része is a szervezet tevékenységéhez tartozik. Gál István volt a főszervezője a több éven keresztül működő Aréna Fesztiválnak, valamint 2012 és 2014 között a MegaRock Fesztiválnak. A KFT az évről évre megrendezett Beregszászi Napok nevű rendezvényben is részt vett. A több napig tartó Vérke-parti ünnepségen a szervezet a kulturális programokért volt felelős.
A Fejlesztési Társaság 2010-ben a helyi önkormányzattól bérbe vette a beregszászi szabadtéri nagyszínpadot és annak területét, melyet az előzőekhez hasonlóan továbbra is bárki használhat a feltételeknek megfelelően. Jelenleg a szervezettől kell kibérelnie azt. A terület fesztiválok, kulturális rendezvények, nagygyűlések szervezésére alkalmas.
A társaság további tervei között szerepel egy nagyszabású fesztivál szervezése, mely a magyar értékeket mutatná be.

Forrás: Kárpátalja.ma


Hasonló cikkek