Már postázták az oltási bónuszról szóló csekkeket a nyugdíjasoknak Szlovákiában

A szlovák posta a napokban kezdte kézbesíteni a 300 vagy 200 eurós oltási bónuszról szóló csekkeket a nyugdíjasoknak. A csekkek beváltására 45 napos határidőt szabtak. Akik egészségügyi állapotuknál fogva nem tudják azt beváltani, kérvényezhetik, hogy otthonukban vegyék át a pénzt.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter kedden este a közösségi oldalán jelentette be, hogy a posta megkezdte az első 20 ezer csekk kézbesítését azoknak a nyugdíjasoknak, akik beoltatták magukat koronavírus ellen. „Úgy döntöttünk, hogy kor szerint megyünk sorba”írta Facebook-bejegyzésében a tárcavezető.

Hozzátette, az első csekkeket a 100 év feletti polgárok kapják kézhez. Matovič arról is ír, hogy az idősek átoltása nem csak az érintettek életét védi, de annak is elejét veszi, hogy a kórházak kapacitásai megteljenek olyan páciensekkel, akik a koronavírus okozta betegség súlyos tüneteitől szenvednek. „És jelentős megtakarítást jelent a közös költségvetésünknek” – írja a miniszter.

Amikor Matovič bejelentette, a beoltott 60 év felettiek pénzjutalmat kapnak, még arról beszélt, hogy az összeget karácsonyig kifizetik. Valéria Pokorná, a Nyugdíjasok Egyesületének szóvivője azonban a közmédiának elmondta, az érintettek nagy része nem is számított arra, hogy a határidőig megkapják a pénzt.

Összesen 493 ezer személy jogosult a 300 eurós összegre. Ők már a koronavírus elleni vakcina mindhárom adagját megkapták, vagy már regisztráltak a harmadik adagra.

Azok a személyek kaphatják meg a pénzt, akik állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkeznek Szlovákia területén, itt kapták meg az oltást, és 2021. december 31-ig betöltik a 60. életévüket. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például december 10-én kapta meg a kiegészítő (harmadik) dózist, de csak december 31-én tölti be a 60. életévét, akkor is jogosult lesz a bónuszra.

Forrás: tasr, ujszo.com

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek