Péntektől OP-rezsimben nyitnak a boltok és a templomok Szlovákiában

Péntektől (december 10.) OP rezsimben, azaz a beoltottak és a betegségen átesettek számára kinyitnak az üzletek Szlovákiában. December 13-án, hétfőn bevezetik a távoktatást az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban. A kijárási korlátozás és a szükséghelyzet továbbra is érvényben marad.

A változásokat kedden jelentette be a szlovák parlamentben tartott sajtótájékoztatón Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽANO-jelölt). A szállodák december 25-től nyithatnak. Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök hozzátette, péntektől OP-rendszerben az istentiszteleteket is meg lehet tartani.

A miniszter elmondta, a boltokat ki kell nyitni, de a vendéglőket egyelőre nem. A szolgáltatások december 17-től, a szállodák és a turisztikai létesítmények december 25-től nyithatnak ki. „Lehetséges, hogy a szakértőkkel folytatott tárgyalások és megbeszélések után egy héttel korábban várható a nyitás” – zárta a miniszter.

Anna Zemanová, az SaS képviselői klubjának elnöke hozzátette, hogy az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban 5 napon át, a karácsonyi szünetig távoktatás lesz.  Úgy véli, az ünnepek után kinyithatnak az iskolák, és rámutatott, hogy a pedagógusok és a diákok nagy része be van oltva. „Igyekszünk megoldani, hogy ahol a gyerekek és az iskolai alkalmazottak be vannak oltva, ott tantermi oktatás legyen.” – mondta.

Szerdán (december 8.) tájékoztatnak arról, hogy a kórházi ápolásra szoruló betegek milyen számánál húzhatja be Lengvarský a „szimbolikus kéziféket”, és vonhatja vissza az összes enyhítést. „Koalíciós partnerként köteleztük magunkat ennek a döntésnek az elfogadására” – mondta Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽANO vezére.

Forrás: bumm.sk

Fotó: TASR

Kövessen minket: Facebook


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek