Csak egy őrült festhette – valóban Munch írta rá a Sikolyra

A Norvég Nemzeti Múzeum megerősítette, amit eddig csak sejteni véltek – a szöveget maga a művész írta a festményre.

Az expresszionista festmény mára univerzálisan a szorongás szimbólumává vált, még emoji is készült belőle. A festmény bal sarkán alig láthatóan egy ceruzával írt szöveg sejlik csak egy őrült festhette. Habár a szakértők előtt nem volt ismerettelen az ecsetvonások mögött rejlő szöveg, sokáig nem tudták eldönteni, hogy Munch írta, avagy valaki megrongált a képet. A rejtély azonban megoldódni látszott, miután a szöveget összevetették Munch leveleinek és naplójának kézírásával.

„Az írás kétségtelenül Munch-hoz tartozik” – árulta el Mai Britt Guleng a Norvég Nemzeti Művészeti, építészeti és Design Múzeum egyik kurátora a BBC-nek. „Maga a kézírás, az események amelyek 1895-ben történtek, amikor is Munch először mutatta be a festményt Norvégiában, ezek mind egy irányba mutatnak”. Munch életet tragédiák szőtték át. 14 éves korára elvesztette édesanyját és nővérét. Később apja is meghalt, majd egyik lánytestvére biporális zavarral elmegyógyintézetbe került. A Sikolyt 1893-ban festette. Habár a sikoltó figura nem hasonlít önmagára, mégis egy személy élmény befolyásolhatta. Egy érzés, amelyet akkor érzett amikor a fjodrnál sétálva a vérvörös eget szemlélte. Naplójában így ír a pillanatról „a melankólia szele csapott meg”.

Miután 1895-ben felfedte a Sikolyt, a reakciók középpontjába nem a festmény, hanem az ő mentális állapota került. Munch valószínűleg ezek után írta a szöveget, válaszul az ítélkezésekre és önmagára. Tudni lehetett, hogy nagyon szenvedett a kritikák miatt, erről többször is írt leveleiben és naplójában. „Amióta csak az eszemet tudom, a szorongás mély érzésétől szenvedek, amelyet a művészetem keresztül próbálok kifejezni.” Tragédiákkal teli élete során 1908-ban idegösszeomlást kapott. Guleng szerint a szöveg, Munch iróniájának és sebezhetőségének a kombinációja. „A kritikákat nagyon komolyan veszi és bántják, családi kortörténete és szorongása miatt is, mégis ezekkel felbélyegezve mutatta meg magát.

munch

 

 

Kultúra | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek