Csaknem félig megtelt a bősi menekülttábor

Illegális bevándorlás - Elutasították a bõsiek a menekült

Csaknem félig megtelt a szlovákiai Bősön az újranyitott menekülttábor az Ausztriából ideiglenes elhelyezésre odaszállított menedékkérőkkel – jelentette belügyi forrásra hivatkozva a TASR  hírügynökség hétfőn.

A többségében magyarok lakta, csallóközi Bősön augusztusban nyitották újra a 2009-ig ott működő menekülttábort, hogy ideiglenesen elhelyezzenek 500 olyan migránst, akik Ausztriában már beadták menekültkérelmüket. Az ausztriai Traiskirchenből áttelepített menedékkérők szlovákiai elhelyezéséről júliusban írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter, a migránsok első csoportja pedig szeptember 17-én érkezett Bősre.

A menedékkérők azóta kisebb csoportokban szinte folyamatosan érkeznek Bősre, hétfőre a helyi menekülttáborban elhelyezettek száma elérte a 227-et, ami a tábor kapacitásának közel a felét foglalja le – derült ki a szlovák belügyminisztérium közléséből. A Bősön elszállásolt menedékkérők már a közeljövőben folyamatosan cserélődni fognak, várhatóan egyikük sem marad a táborban három hónapnál tovább, Ausztria ugyanis legfeljebb ennyi időre becsüli az egyes menekültkérelmek elbírálásának időtartamát. A szlovák-osztrák  megállapodás két éven át, egyszerre legfeljebb 500 menedékkérő elhelyezését teszi lehetővé a táborban.

A bősi menekülttábor újranyitása komoly ellenérzéseket váltott ki a helyiek körében, akik augusztusban véleménynyilvánító népszavazáson elsöprő arányban elutasították a tábor újbóli üzembe helyezését. Az első menedékkérők Bősre érkezése óta a szlovák belügyminisztérium információi szerint a településen eddig semmiféle konfliktus nem robbant ki a helyiek és a tábor lakói között.

Bőssel ellentétben az onnét csupán néhány kilométerre lévő szlovákiai Medvén (Medvedov) működő menekülttáborban viszont már történt atrocitás, szeptember 3-án a rendőrségnek kellett megfékeznie a táborban lakók egy részét, akik rendbontást kezdeményeztek. A rendőrségi akciót – melynek során a táborlakóktól több házilagos készítésű szúró és vágó fegyvert is elkoboztak – hétfőn a pozsonyi emberi jogi ombudsman aránytalannak, a szlovák belügy viszont szakszerűnek és a helyzethez mérten arányosnak értékelte.

 


Hasonló cikkek