Csáky Pál: migrációs témában az unióban nagy a fejetlenség

Migrációs témában az unióban nagy a fejetlenség, kapkodás, tehetetlenség, még a németek is talajt vesztettek – mondta Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselője a MR1 Európai idő című műsorában vasárnap.

Az EU nem olyan tökéletesen működik, mint ahogy szeretnénk. Reformokra van szükség, vissza kell térni az alapértékekhez – fejtegette a kisebbségi magyar politikus.
Kovács István, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a felvidéki Kassán néhány napja rögzített rádióműsorban arra hívta fel a figyelmet: az EU nem szívesen foglalkozik az őshonos kisebbségek problémáival, mert ez nemzetállami megközelítéseket vonna maga után.
Arra a műsorvezetői felvetésre, vajon mikor lesznek legalább olyan fontosak az EU számára az itteni, őshonos kisebbségek, mint az ideérkező migránsok, ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász úgy reagált: majd akkor, ha olyan eltökélt vezetői lesznek az uniónak, mint a magyar vezetők. Hozzáfűzte: hiszen a migránskérdés magyar kezelése is példaértékű volt, exportcikké vált, miközben az EU-nak csak “puhány, lassú, lagymatag” vezetői vannak.
Elitcsere szükséges az unióban ahhoz, hogy változás legyen – mutatott rá a szakember, aki szerint lehet, hogy a terrorveszély fogja “bezárni a kapukat”.
Mindenki a biztonságot választja majd az unió helyett, nemzetállamok lesznek, széthullik az EU és ez lesz a megoldás – jövendölte ifjabb Lomnici Zoltán.


Hasonló cikkek